Évente 1.5 millió euró gyűlik össze a Trevi-kútban, de mi lesz a pénzzel?

Rómában létezik egy érdekes szokás: ha háttal állva a szökőkútnak egy pénzérmét dobsz át a vállad felett a Trevi-kútba, akkor egy napon még visszatérsz az olasz fővárosba. A szertartás igen népszerű, olyannyira, hogy a barokk szökőkútban naponta 3000 euró (1,2 millió forint), évente pedig akár 1,5 millió eurónyi (602 millió forint) aprópénz is összegyűlhet, derül ki a themayor.eu cikkéből.

Pontosan így kell dobni - a hagyomány szerintForrás: AFP/Andreas Solaro

De mi történik ezzel a rengeteg pénzzel? Miután voltak, akik megkísérelték kihalászni, 2001-ben Róma akkori polgármestere egy elrendelte, hogy a pénzt jótékony célra fordítják.

A forrásokat a katolikus Caritas szervezet kezeli, mely éves költségvetésének 15%-át teszi ki. Mivel még mindig vannak, akik megpróbálják kihalászni a mások által bedobott érméket, a hatóságok kénytelenek voltak rendőröket állítani a közelbe, valamint sorompóval megakadályozni, hogy illetéktelenek másszanak a vízbe. Egy rendelet értelmében az az érme, amely már egyszer a szökőkútban landolt, a város tulajdona, a kihalászása pedig lopásnak minősül.

2019-ben vita alakult ki az önkormányzati és az egyházi hatóságok között arról, hogy mit kezdjenek a pénzzel, az akkori polgármester ugyanis a kulturális örökség védelmére szerette volna fordítani. A Karitász azonban továbbra is ktartott a városban élő rászorulók támogatása mellett, és azóta is leveskonyhákat, hajléktalanszállókat, ingyenes szupermarketeket és más segítő projekteket finanszíroz a befolyt összegből. Mindez pedig éppolyan kedvelt hagyománnyá vált, mint maga az éremdobálás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek