Elképesztő áron kelt egy ritka T-Rex koponya

A tudósok Dél-Dakotában bukkantak rá a Maximus névre keresztelt T-Rex meglepően jó állapotú koponyájára. A 91 kilós kövületért előzetesen 15 millió dollárt is várt a Sotheby's aukciós ház, végül a még mindig bődületes összegnek mondható 6 millió dollárnál (kb 2,2 milliárd forint) koppant a kalapács –  olvasható a Mandiner oldalán.

Az utóbbi években egyre gyakrabban bukkannak fel fosszíliák az aukciókon, sőt megjelent egy olyan új műgyűjtői réteg, amely kifejezetten ezekre a ritka kincsekre vadászik. Az első kövületet 1997-ben vitték árverésre: a Sue becenévre hallgató T-Rex nőstény csontjait 8,4 millió dollárért adták el az Egyesült Államokban. Akkoriban került mozikba a Jurassic Park folytatása, így az egész világ ismét dinoszauruszlázban égett.

2020-ban a Christie's aukciós ház már 31,8 millió dollárért értékesített egy T-Rex fosszíliát, a globális csontkutatás pedig eszelős méreteket öltött: Kínától Nagy-Britanniáig ezrek és ezrek kezdtek földet ásni a könnyű pénz reményében. A fosszília-árveréseknek egyedül a múzeumok és a kutatók nem örülnek.  A legtöbb intézménynek anyagilag esélye sincs arra, hogy beszálljon egy több millió dolláros aukcióba, azt azonban nagyon problémásnak találják, hogy ezek a tudományos szempontból felbecsülhetetlen értékű leletek magángyűjtőkhöz kerülnek, és további sorsukról semmit nem lehet tudni.

(A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Kikujungboy Cc)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek