Új, törpe dinoszauruszfajt fedeztek fel Erdélyben

Kutatók egy csoportja a közelmúltban azonosított egy új dinoszauruszfajt Erdélyben, amely mintegy 70 millió évvel ezelőtt élt – olvasható a Live Science oldalán. A törpe dinoszaurusz a növényevő Rhabdodontidae család tagja volt, és Transylvanosaurus platycephalusnak, vagyis "erdélyi laposfejű hüllőnek" hívták. Ez a faj a törpe dinoszauruszok csoportjába tartozott, és sokkal kisebbre fnőtt, mint a rokonai.

A kutatók az újonnan talált fajt a homlokból és a koponya alsó részéből származó csontdarabokból írták le, és megállapították, hogy körülbelül 70 millió évvel ezelőtt élt a késő kréta időszakban (145-66 millió évvel ezelőtt). Szerintük a T. platycephalus mindössze 2 méter hosszú volt, feje széles, lapos lehetett, valamint krokodilok és teknősök mellett élt.

A törpe dinoszaurusz a Rhabdodontidae család tagja volt - illusztrációForrás: Leemage via AFP/©Raul Lunia/Novapix/Leemage/Raul Lunia

Korábbi kutatások azt sugallják, hogy a dinoszauruszok diverzitása már jelentősen csökkent a Föld történetének ezen a pontján, közvetlenül a kréta időszakot lezáró tömeges kihalás előtt. "Minden újonnan felfedezett fajjal megcáfoljuk ezt a feltételezést" - mondta Felix Augustin, a tanulmány vezető szerzője. 2010-ben a kutatók egy másik csoportja megállapította, hogy a késő kréta időszakában egy körülbelül 80 000 négyzetkilométeres sziget feküdt a Hátszeg régióban, ahol ezek a törpe dinoszauruszok éltek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek