Elképesztő dolgok derültek ki a T-rexről

Egy új kutatás szerint a Tyrannosaurus rex csak egyike volt a három Tyrannosaurus fajnak – olvasható a TheGuardian oldalán.

Hatalmas méretével, tőrszerű fogaival és éles karmaival a Tyrannosaurus rex egy félelmetes ragadozó volt, amely a dinoszauruszok korában egész Észak-Amerikát rettegésben tartotta. A kövületeket és maradványokat tanulmányozó kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy nem ez a fenevad lehetett az egyetlen tyrannosaurus faj.

A Dínó Parkban Veszprémben, a legbátrabbak a T-Rex szájába is bemászhatnakForrás: "Kittenberger Kálmán" Növény- és Vadaspark Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.

A kutatás vezető Gregory Paul, aki a Jurassic Park című film dinoszaurusz-specialistája volt, elmondta, hogy egynél több tyrannosaurus faj fejlődött ki a Földön eltöltött körülbelül egymillió év alatt, ahogy azt más, ugyanabban az időben élt dinoszauruszok, például a triceratops esetében is kimutatták.

Paul és munkatársai összesen 37, T-rexnek tulajdonított mintát tanulmányoztak. Megvizsgálták a metszőfogak számát és a combcsontok hosszát és kerületét, amely a minták körülbelül kétharmadát teszi ki, és arra jutottak, hogy úl nagy a változatosság az adatokban. 

A kutatók T-rex csontokat és fogakat tanulmányoztakForrás: Pixabay/onecrazykatie

A finomabb csontozatú kövületeket az üledékek magasabb rétegeiben találták meg, és ezek és a mellettük talált robusztusabb példányok általában csak egy metszőfogszerű foggal rendelkeztek az alsó állkapocsban, ellentétben az alsóbb rétegekben lévő robusztusabb példányokkal. A csapat azt állítja, hogy az alsóbb rétegekben talált példányok valószínűleg egy fajból származnak, amelyet Tyrannosaurus imperatornak vagy "zsarnokgyík császárnak" neveztek el; a későbbi, zömök csontú példányok származnak a Tyrannosaurus rextől; a karcsú csontozatú példányok pedig egy harmadik fajból, amelyet a csapat Tyrannosaurus "regina"-nak vagy "zsarnokgyíkkirálynőnek" nevezett el. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek