Több mint 2 milliárd forintért kelt a világ egyik legritkább dinoszaurusz csontváza

A Gorgoszaurusz ősi csontváza először került árverésre, és valamivel több mint 6 millió dollárért (2,4 milliárd forintért) kelt el – olvasható a CNN oldalán.

A kalapács alá került Gorgoszaurusz csontváza 6,1 millió dollárért először kelt el a New York-i árverésenForrás: AFP/Angela Weiss

A körülbelül 77 millió éves Gorgoszaurusz a halálos Tyrannosaurus rex rokona, de az aukciót szervező Sotheby's illetékese szerint ez a faj sokkal gyorsabb volt és erősebb a harapással rendelkezett, mint félelmetes rokona.

Az aukciósház a Gorgoszauruszt ajánlotta fel a természettudományi aukcióján, a ritka kövületre eredetileg 8 millió dolláros ajánlatot vártak. A 3 méter magas, 6,7 méter hosszú fosszíliát 2018-ban fedezték fel magánterületen az amerikai Montana államban, és összesen 79 csontelemet tartalmaz. Az összes többi ismert Gorgoszaurusz csontváz múzeumi gyűjteményben található, így ez az egyetlen magántulajdonban lévő példány – amelyet egyes tudósok problémásnak tartanak a tudományos tanulmányozás szempontjából.

A Gorgoszaurusz hatalmas, ívelt fogakkal rendelkezettForrás: AFP/Angela Weiss

A Gorgoszaursz egy csúcsragadozó volt, amely az Egyesült Államok és Kanada mostani területén élt a késő kréta időszakban. A T. rex-hez hasonlóan a Gorgoszaurusz is egy nagy Theropoda, és hasonló tulajdonságokat mutatott: felnőttkori tömege meghaladta az egy tonnát, hatalmas fejjel, éles, ívelt fogakkal és két kicsi elülső végtaggal rendelkezett. A dinoszaurusz neve a "ádáz gyík" görög szavakból származik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek