Ezen az európai síterepen betiltják a dohányzást

Fekete égő cigaretta rajta a piros-fehér tiltó tábla – ez az univerzális, nemdohányzó szimbólum fogadja mostantól a síelőket a francia Alpokban található, Les Getsben – adta hírül a CNN. 

A Les Gets sípálya teljes területén tilos a dohányzásForrás: Shutterstock/Steve Estvanik

December 17-én, amikor a Les Gets sípályája megnyitotta kapuit az idei szezonra, ez lett az első síközpont Európában, amely betiltotta a dohányzást a teljes közösségi területén. "Évek teltek el azóta, hogy elkezdtük az ingyenes zsebhamutartók osztogatását, és ez mit sem változtatott azon, hogy hány cigarettacsiket találtunk szanaszét a síszezon végén" - mondta Benjamin Mugnier, a Les Gets marketing igazgatója, akik tavaly tavasszal a hegyen egy nagytakarítási napon több mint 3000 cigarettacsikket találtak. 

Mugnier hozzátette, biztos benne, hogy ezenkívül van még egy csomó csikk, amelyeket nem találtak meg. Ekkor döntött úgy, hogy javasolja a dohányzás betiltását a síparadicsomban. A pályák mellett önkormányzati rendőrök járőröznek, és akit rajtakapnak, hogy rágyújt egy cigarettára, annak komoly pénzbírságot kell fizetnie. 

Nemdohányzó síterepek már működnek a világ más részein, például Japánban, Új-Zélandon és Kanadában, de a De Les Gets lesz az első ilyen síparadicsom Európában. A francia egészségügyi minisztérium által közzétett legfrissebb adatok szerint a 18 és 75 év közötti francia felnőttek körülbelül 32%-a dohányzik, míg az Egyesült Államokban ez az arány mindössze 12,5%. Az új szabály nem csak a síelőkre és snowboardosokra vonatkozik. A Kelet-Franciaországban, a svájci határ közelében található Les Getsben egész évben aktív szezon van, így a túrázóknak, sziklamászóknak és kempingezőknek egyaránt tilos a dohányzás. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek