Maradnak a teraszok a brüsszeli parkolókban

A belga főváros hatóságai úgy döntöttek, hogy a Covid-járvány idején a parkolóhelyeken kialakított szabadtéri teraszok legalább 2024 szeptemberéig a helyükön maradhatnak - tudtuk meg a themayor.eu cikkéből.

Brüsszel egyik terasza (illusztráció)Forrás: Shutterstock.com

Eredetileg a koronavírus-járvány miatt, 2021 augusztusában vezették be a kávézókra, bárokra és éttermekre vonatkozó enyhítést, amely engedélyezte, hogy szabadtéri teraszokat alakítsanak ki a parkolóhelyeken. Az elsődleges cél az volt, hogy csökkentsék a zárt terek látogatottságát, a vendéglátóhelyek pedig sebtében állították fel hangulatosabbnál hangulatosabb szabadtéri teraszaikat az utcákon, olyan helyeken, ahol eddig autók parkoltak.

A teraszoknak azonban meg kellett felelniük néhány szabálynak: 1,5 méteres járdát kellett hagyniuk a járókelőknek, csak szezonálisan, április 1. és október 31. között működhettek, 50 négyzetméternél nem lehettek nagyobbak és csak parkolóhelyeken voltak létesíthetők.

Az enyhítések határideje december végén járna le, de a hatóságok úgy döntöttek, hogy legalább 2024 szeptemberéig meghosszabítják. Több mint másfél év elteltével a teraszok Brüsszel egyfajta alapvető elemévé váltak, és sokan szívesen megtartanák ezt a funkciót. A teraszok felbecsülhetetlen értékűnek bizonyultak az üzleti életben, az autóktól visszanyert területeken pedig élénk városi, utcai közösségek jöttek létre.

Az utcai teraszszabályzat meghosszabbításáról szóló döntés múlt csütörtökön született, és legalább 2024 szeptemberéig lesz érvényben, amikor új szabályzatról döntenek majd, mely már elképzelhető, hogy végleges lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek