Parkolókat füvesítettek be a Bartók Béla úton

Parkolókat füvesítettek be ideiglenesen a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon. Az akció felkerült a Park(ing) Day című nemzetközi művészeti projekt térképére, írja a Bartók Béla Boulevard egy Facebook-posztban.

A Park(ing) Day 2005-ben indult San Franciscó-ban, amikor egy Rebar nevű, művészekből álló csoport a város parkolási kódexét tanulmányozva megállapította, hogy nem illegális a parkoláson kívül másra is használni a parkolóhelyeket. Kiszámították, hogy San Francisco területének 20-30%-a utca, és a járdát leszámítva ennek a helynek a 70-80%-át parkolásra szánták. Ekkor kezdtek azon gondolkozni, hogyan lehetne még inkább kihasználni ezeket a területeket.

A korai vázlatokon kültéri iroda, városi erdő és más ötletek is szerepeltek, de végül a parkoló befüvesítése mellett döntöttek. A parkká átlényegült parkolót a játéknak, a művészetnek, és az aktivizmusnak helyet adó közösségi térnek szánták. Az alkotás felkerült az internetre, és nagy érdeklődést váltott ki világszerte. A művészcsoport még egy kézikönyvet is készített a Park(ing) parkolók parkosításának etikájáról és módjáról, ez pedig inspirálóan hatott a világszerte, és hasonló installációk kezdtek megjelenni a különböző városokban.

A szeptember 17. és 19. között megrendezett Eleven Ősz keretében, melyről mi is írtunk, a Bartók Béla Boulevard-on is megjelentek az ideiglenesen befüvesített parkolóhelyek. A kezdeményezés felkerült a Park(ing) Day térképére. "Ez az első alkalom, hogy zöldebbé tesszük az utcát, és megpróbálunk kulturális és közösségi teret biztosítani mindenki számára. Ez majdnem olyan, mint egy gerilla akció, a családoknak, barátoknak és a Bartók Béla Boulevard lakóinak." – olvasható a myparkingday.org oldalán, a térképen a Bartók-projektre kattintva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek