Erdőt telepítenek egy parkoló helyére Budán

Az Európai Unió támogatásával 2018-ban indult el a Duna-régió 7 nagyvárosát összefogó URBforDAN program. Ebbe a munkába kapcsolódott be Budapest is, hogy egy mintaterületen megpróbálja úgy javítani a kirándulási és sportolási lehetőségeket, hogy közben természetvédelmi szempontból is gazdagodjon a kiválasztott erdő.

A parkoló jelenlegForrás: Bajor Zoltán/masodikkerulet.hu

A Szép-völgy tetejére, a Fővárosi Önkormányzat és a II. kerületi Önkormányzat közös tulajdonában álló területre a tervek már régen elkészültek. A 16 hektáros terület sorsa egészen különös. Ma már részben erdő borítja, de sokáig mezőgazdasági művelés alatt állt, az 1960-as években pedig elkezdték kiparcellázni, hogy hétvégi házas üdülőtelepet hozzanak létre. Aztán az építkezések leálltak. Szerencsére, mondhatjuk ma, természetvédelmi szemlélettel felvértezve. De a terület sorsa nem oldódott meg. A tervezett víkendtelepen parkolókat alakítottak ki, amelyek szélén az évek során egyre több szemét halmozódott fel.

Az elhanyagolt terület rendbetételét a két önkormányzat a Fővárosi Kertészeti Zrt. kivitelezésében az eredeti tervek szerint már 2020-ban befejezte volna, a koronavírus járvány miatt a megvalósítás 2021-re tolódott. Most, a kis fák ültetésével végre elkezdődött a terepi munka. 

A dolomit murvára termőföld kerül, arra pedig új erdő. A területen madármegfigyelő búvóhely és tanösvény is épül, a legfelső parkolóra a frissen ültetett kis erdő mellé a terület védett állatfajait bemutató játékokat állítanak fel. Eközben egy új sorompónak köszönhetően az egykori parkolók is átalakulnak. A legnagyobb munka a víkendtelepből megmaradt beton-házalapok elbontása lesz. A természet megújítása még évekig folytatódni fog, de ha minden a tervek szerint halad, a munka nagy része 2021. júniusára elkészül - derül ki a masodikkerulet.hu oldaláról.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek