Furcsa helyen bukkant fel egy sarkvidéki cápa

Egy idős, kék szemű cápára bukkantak nemrég a belize-i halászok a Karib-tenger trópusi vizein, ami azért szokatlan, mert a grönlandi cápa ebben a térségben eddig még nem fordult elő – olvasható a LiveScience oldalán. 

A furcsa cápát a Belize melletti Glover-zátonynál fogták be, és a hajó legénysége azonnal tudta, hogy valami szokatlannal van dolguk. A csapat tigriscápákat keresett, amikor a különös hibrid cápát megtalálták. A 3,5 méter hosszú titokzatos cápát a közelgő vihar miatt szabadon engedték, mielőtt hivatalosan azonosították volna.

A grönlandi cápák (Somniosus microcephalus) jellemzően az Északi-sarkvidéken és az Atlanti-óceán északi részén élnek. De az új felfedezés arra enged következtetni, hogy elterjedtebbek lehetnek, mint azt korábban gondolták. Az állat vagy egy grönlandi cápa, vagy a faj egy közeli rokonának keveredéséből fejődött ki.

A grönlandi cápa jellemzően a Jeges-tengerben és az Atlanti-óceán északi részén fordul előForrás: Shutterstock/Dotted Yeti

A kutatók a cápáról készült felvételek és képek alapján megállapították, hogy az állat alapvető jellemzői azonosak a grönlandi cápáéval, beleértve a lekerekített orrot, az alacsony mellúszókat és a kék szemet. A tanulmány szerint ez a cápa is lomha volt és lassan mozgott, mint a grönlandi cápák, amikor befogják őket. A grönlandi cápák a leghosszabb életű gerincesek a Földön. A tanulmány becslése szerint maximális élettartamuk legalább 272 év lehet, és főként halak és jegesmedvék után vadásznak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek