Szent karácsony immár eljött

Mária kútja, Mária háza és a születés barlangja. Meghatározó bibliai helyszínek, de vajon léteznek-e a valóságban is? A szent helyekről készített összeállításunk első részével kívánunk minden kedves olvasónknak boldog, békés, szép karácsonyt! 

Mária kútja

Nem véletlen, hogy Mária kútját az egyik leghíresebb bibliai helyszínként tartják számon, hiszen Gábriel arkangyal itt jelent meg Máriának és mondta el, hogy Isten fiával áldott.

Mária kútja ma Názáret belvárosának központjában, a főút mellett található. A helyszín, nem meglepő módon, egy modern vízvályú, az ősi vályú fölé építve, amelyet egykor az asszonyok és állatok ivóvízként használtak. Maga a kút onnan 200 méterrel északra található, és természetes forrásból, csöveken át nyeri vizét.

Arról, hogy valójában tényleg Mária-kútja-e a vízvályú még ma is vitatkoznak a régészek. Az biztos, hogy a mai Názáret városában az Angyali üdvözlet görög ortodox temploma mellett található kút egy földalatti forrás fölött helyezkedik el. S azt is tudni lehet, hogy mindig is közösségi színtér volt. 

Az Angyali Üdvözlet BazilikaForrás: Shutterstock.com / LevT

Ardenna Alexandre és Butrus Hanna, az Izraeli Régiségügyi Hatóság munkatársai 1997 és 1998 között ásatásokat végeztek itt, és sok felszín alatti vízrendszert fedeztek fel. Ők mondták ki először, hogy a ma Mária-kútként ismert hely Názáret fő vízforrásaként szolgált. 

Feltárási terület Jézus idejéből az Angyali Üdvözlet Bazilika környékénForrás: Shutterstock.com / DyziO

A katolikus egyház úgy véli, hogy az Angyali üdvözletre Mária kútjától úgy ötszáz méterre, az Angyali üdvözlet-bazilikában került sor, egy modern épület alatti régebbi templomban, amely a 4. századból származik. 

Mária háza

Milyen lehetett Mária otthona, és a csöpp názáreti falucska, ahol élt? 

2009 decemberében az Izraeli Régiségügyi Hatóság munkatársai egy Krisztus korabeli ház maradványaira bukkantak az Angyali Üdvözlet-bazilika melletti telken, a Názáreti Mária Nemzetközi Központ építését megelőző ásatáskor.

Üdvözlégy Mária, malaszttal teljes!Forrás: Shutterstock.com / Cezary Wojtkowski

A bazilika a Mária otthonaként tisztelt helyen épült. S hogy honnan tudjuk mindezt? Egy Egeria nevű spanyol zarándoknő 383-ban Názáretben járt, és egy nagy alakú barlangot talált, amelyről azt mesélte, valószínűleg ott lakott Szűz Mária, ugyanis egy oltárral emlékeztek meg róla. A későbbiekben már Egeria állítása miatt feltételezték, hogy itt történhetett az angyali üdvözlet is.

Angyali Üdvözlet freskó Joseph Erns Tunner műalkotása (1830)Forrás: Shutterstock.com / Renata Sedmakova

A ma látogatható názáreti Angyali Üdvözlet-bazilika magasba tornyosuló kupolája alatt az alsó szinten egy elsüllyedt barlang is található. Ezt tartják Szűz Mária barlangi otthonának.
A barlangot a helyszínen korábbi templomok maradványai szegélyezik. Bejáratát esetenként védőrács zárja le. A barlang belsejében oltár áll, latin felirattal: „Itt lett az Ige testté".

Jézus születésének helyszíne

A mesét, mely szerint egy morcos fogadós nem adott helyet a vajúdó Máriának, a középkori Európában kezdték el mesélni. Szent Ferenc volt az első, aki a maihoz hasonló Betlehemet épített. A történet köré az évszázadok során legendák nőttek, azonban nagy részük nem találhatók meg a Bibliában, és nem felel meg annak, amit ma az első századi júdeai életről tudunk.

József és családja valószínűleg József családjának betlehemi barlangházában szállt meg, ami talán az egyik testvére otthona volt. Elképzelhető, hogy bár Jézust a barlanglakásában hozta világra édesanyja, de ezután az istállóban egy jászolban helyezte el a kisdedet. Szkeptikusok arra hívják fel a figyelmet, hogy Jézus télen született, a bárányok viszont tavasszal jönnek a világra. Ez Észak-Európában így is van, a Közel-Keleten legelterjedtebb juhfajta – az awassi – kicsinyei azonban decemberben születnek - így az, hogy a jászolban bárányok vették körbe a kisdedet, ugyancsak elképzelhető.

A születés barlangjának bejárataForrás: FrancisOD/shutterstock.com

Betlehem Jézus születése idején csupán egy kis falu volt. Jézus születésének helyszínét az ottélők ismerték, ezért leghhetett az is, hogy a keresztény üldözések idején Hadrianus császár egy pogány templomot épített oda Adonis istennek, azért, hogy megakadályozza a korai keresztényeket abban, hogy istentiszteleteket tartsanak Krisztus születésének helyén.

A Születés templomaForrás: Origo

Kétszáz évvel később Konstantin császár leromboltatta a pogány szentélyt, és templomot épített ugyanide. A betlehemi Születés temploma ma is megvan, a zarándokok pedig ellátogathatnak a templom alsó szintjén található barlangba, ahol hitük szerint Jézus született.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek