Mutatjuk a világ 10 legdrágább városát 2022-ben

Az idei listán Szingapúr és most első ízben New York került az első helyre holtversenyben, ugyanis ebben a két városban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon – áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) éves globális felmérésében. 

A Bryant Park New York-banForrás: Jane_Kratochvil / Bryantpark.org

Az EIU kétszáznál több termékcsoportból összerakott áru- és szolgáltatáskosár négyszáz egyedi termékének helyi átlagárát számította ki, és ennek alapján állította össze éves listáját a világ 172 nagyvárosának dollárban számolt megélhetési költségeiről. Tavaly 173 város szerepelt a listán, de a háborús helyzet miatt Ukrajna fővárosa, Kijev az idén nem került be a felmérésbe.

A közép-európai EU-fővárosok – Budapest, Prága, Varsó – az idén sem szerepelnek a felső tízes mezőnyben.

Tavaly Tel-Aviv volt a világ legdrágább városa az EIU számítási módszertana szerint, az izraeli nagyváros azonban New York és Szingapúr jelentős drágulása miatt az idén a harmadik helyre csúszott vissza. 

A 10-es lista idén így néz ki

1. New York, Szingapúr
3. Tel-Aviv
4. Hong Kong, Los Angeles
6. Zürich
7. Genf
8. San Francisco
9. Párizs
10. Koppenhága, Sydney

A globális inflációs hullám alaposan átrendezte az idei listát, Moszkva például 88 hellyel került magasabbra, a 37. helyre.

A Boldog Vazul-székesegyház MoszkvábanForrás: NatGeo

A világ legolcsóbb városa – legalábbis dollárban – Szíria fővárosa, Damaszkusz lett. Az EIU várakozása szerint jövőre jelentősen enyhül a drágulási ütem, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek