135 éves, titkos üzenetre bukkantak Skóciában

Nemrég egy 135 éves üzenetet találtak egy skóciai ház padlódeszkája alatt. Bár a jegyzet nem fedte fel egyetlen ritka kincs helyét sem, de tartalmazott egy sokatmondó üzenetet két viktoriánus korabeli ácstól – adta hírül az IFLScience.

A rejtélyes üzenetet Paul Allan, a WF Wightman Plumbing cég tulajdonosa egy whiskys üvegben fedezte fel egy edinburghi ház padlója alatt. Allan azonnal szólt a ház tulajdonosának, Eilidh Stimpsonnak, aki egy kalapáccsal törte szét az üzenetet tartalmazó üveget.

Allan azt gyanítja, hogy a jegyzetet egy szolgáló szobájában rejtették el az eredeti ház építése során. Ha kiderül, hogy ez a lelet hiteles és pontosan datált, akkor ez lesz a világ legkorábbról származó palackba zárt üzenete.

Az eléggé rendezetlen kézírással borított, szakadt papírlapon, szó szerinti fordításban alábbi üzenet állt:

James Ritchie és John Grieve tették le a padlót, de a whiskyt nem ők itták meg. 1887. október 6." Bárki is találja meg ezt a palackot, azt hiheti, hogy a mi porunk száll az út szélén.

A felfedezés előtt a rekorder egy 132 éves palack volt, amelyet Ausztráliában találtak. 2018-ban a palackot egy család találta meg Nyugat-Ausztrália tengerpartján. Kiderült, hogy az üveg valódi holland ginpalack a 19. század végéről, benne egy német nyelvű cetli, amely azt magyarázta, hogy az üveg egy hajóból esett le az Indiai-óceán partjától körülbelül 950 kilométerre. 

A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Jenny Sturm

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek