Vészjósló üzenet jelent meg a kiszáradó folyóból

Korábban beszámoltunk róla, hogy az erős aszály mennyire megviseli a folyókat Európa-szerte. Legutóbb arról érkezett hír, hogy az Ínség-szikla bukkant elő a Dunából, most pedig egy vészjósló üzenetet tartalmazó szikláról olvastunk a Business Insider oldalán, amely a németországi Elba folyóból került a felszínre.

Az Elba folyó medrében az aszály miatt mindössze 64 centiméteren láthatók a kövek.Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sebastian Kahnert

Az "éhségkövekként" emlegetett évszázados sziklák közül az egyik ilyen az Elba folyó partján található, amely a Cseh Köztársaságban kezdődik és Németországon keresztül folyik. A sziklatömb 1616-ból származik, és az alábbi német nyelvű figyelmeztetés van belevésve: „Ha engem látsz, akkor sírj". 

Egy 2013-as tanulmányban egy cseh kutatócsoport azt írta, hogy ezeket a sziklákat a kemény esztendőkben jelölték meg, és a feliratok a szárazság következményeire figyelmeztetnek. A szövegek azt mutatják, hogy a szárazság rossz termést, élelmiszerhiányt, magas árakat és éhínséget eredményezett a szegények körében. Ezek az "éhségkövek" már a 2018-as aszály idején is a felszínre kerültek, azonban az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának vezetője szerint az idei rendkívüli szárazság az elmúlt 500 év legrosszabbja lehet.

(A borítókép forrása: AFP/dpa Picture-Alliance via AFP/Sebastian Kahnert)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek