Megvan a világ legidősebb palackba zárt üzenete

Egy gyanútlan perth-i család bukkant rá Nyugat-Ausztrália homokdűnéi között arra a palackba zárt üzenetre, mely a szakértők szerint valószínűleg a legrégebbi ilyen levél a világon.

A család autója elakadt a homokban, és míg az apa a jármű kiszabadításával volt elfoglalva, felesége egy antik gines üvegre lett figyelmes – írja a Lonely Planet News. Látta, hogy egy összegöngyölt papír van a belsejében, de csak a hazaérést követően, miután kiszárították az üveget, tudták meg, hogy valójában egy üzenet van benne.

Ezt az üveget Floridában találták, kora ismeretlenForrás: Flickr.com

És nem is mai darab. Úgy tűnik, 132 évvel ezelőtt dugaszolta be valaki a levelet a Paula nevű német hajón: pontosan 1886. június 12-én. A Guinness rekordok könyvében a korábbi csúcstartó a palackba zárt üzenetek között egy 108 éves levél volt.

A család alig hitt a szemének, így elvitték a palackot a Western Australian Museum-ba (Nyugat-Ausztrália Múzeumába), ahol a szakértők megállapították, hogy a levél eredeti. És ez mind semmi: az archívumokban megtalálták a Paula meteorológiai naplóját is, melyben a kapitány rögzíti, hogy 1886. június 12-én palackot dobtak a tengerbe.

Perth pompás tengerpartjaForrás: Flickr.com

Az ebben megadott dátum és koordináták teljesen megegyeznek a papíron találttal. A hajó egyébként Cardiffból Indonéziába tartott, és az Indiai-óceánban dobták vízbe a palackot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek