Két gyönyörű várost választottak a turizmus európai fővárosainak

A ciprusi Páfosz és a spanyolországi Sevilla viselheti a Turizmus Európai Fővárosa címet 2023-ban. A szlovéniai Kranj pedig a jövő év Kiváló Európai Úti Cél címet nyerte el, ahol éppen egy hónapja mi is jártunk, és megtapasztalhattuk, mennyire érdekes hely. Az idei pályázaton 13 ország 29 városa versengett a Turizmus Európai Fővárosa címért. A Kiváló Európai Úti Cél cím elnyerésére 20 város pályázott.

A ciprusi városnak nem csak a tengerpartja érdekes, hiszen több, világörökség részévé nyilvánított értékkel is rendelkezikForrás: AFP/Etienne Torbey

A European Capital of Smart Tourism nevet viselő turisztikai kezdeményezés célja, hogy támogassa a fenntartható és innovatív turisztikai fejlesztéseket, és minél szélesebb körben ismertesse meg az intelligens turizmus nyújtotta előnyöket. A cím elnyeréséhez erős európai dimenziójú, egyedi turisztikai programot kell létrehoznia a pályázó városoknak. A kezdeményezés az európai városok mint idegenforgalmi célpontok kiemelkedő eredményeit négy kategóriában ismeri el: fenntarthatóság, hozzáférhetőség, digitalizáció, valamint kulturális örökség és kreativitás.

Élvezet Sevillában, Spanyolország negyedik legnagyobb városában csavarogniForrás: bogitw/Pixabay

A Kiváló Európai Úti Célok (European Destinations of Excellence, EDEN) címet azért hozták létre, hogy felhívja a figyelmet egyes európai látványosságokra, e címekkel Magyarország több tájegysége is büszkélkedhet. 2007-ben az Őrség lett a legjobban fejlődő vidéki úti cél, 2008-ban a Hortobágy a legjobb élő hagyományokat őrző úti cél, 2009-ben az Írottkő Natúrpark a legjobb ökoturisztikai úti cél lett. 2010-ben a Tisza-tó nyerte el a legjobb természetes vizű úti cél címet, 2011-ben a Mecsek lett a legjobb ipari értéket őrző és megújító úti cél, 2013-ban Kaposvár és a Zselic volt a legjobb akadálymentes úti cél, 2015-ben a Mecsek Zöldút büszkélkedhetett Magyarország legízletesebb úti céljaként, 2017-ben pedig a Középkori templomok útja lett Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek