Ezeket az európai kastélyokat érdemes ősszel meglátogatni

Készen állsz egy emlékezetes kastélylátogatásra idén ősszel? Összeállításunkban többek között bemutatjuk a Skócia legnagyobb, Németország leghíresebb, és Szlovákia leglátogatottabb kastélyát, de ellátogatunk Olaszországba és Spanyolországba is. Mutatjuk a gyönyörű, mesebeli európai helyek soha véget nem érő listáját.

A hét elején kedvenc hazai kastélyainkba nyertünk bepillantást, de olyanokat is beválogattunk a sorba, melyekről nem sokat tudni, de romos állapotukban is szemkápráztatók. Ha téged is elvarázsolnak az őszi színekben pompázó, legendás történeteket mesélő és látványos építészeti csodák, akkor ez a legtökéletesebb időszak az európai kastélyok meglátogatására is. 

Edinburgh-i kastély, Skócia

Skócia leghíresebb erődítménye a vulkáni eredetű Castle Rock sziklacsúcson magasodik és csodálatos kilátást nyújt a város számos nevezetességére, beleértve a Royal Mile-t, a Princes Street-et. A kastély 1633-ig királyi rezidencia volt, majd a 17. században katonai laktanyának használták.Napjainkban pedig itt rendezik meg évenkénti gyakorisággal az úgynevezett Royal Edinburgh Military Tattoo-t, az Edinburgh, sőt egész Skócia egyik szimbólumává vált katonazenekari fesztivált. 

A sziklacsúcson magasodó Edinburgh kastélyForrás: Shutterstock/Sergebertasiusphotography

Edinburgh kastélya számos történelmi konfliktusban vett részt, az eddigi kutatások 2600 ostromot azonosítottak 1100 éves történelmük során, és állítólag ez volt a világ egyik legtámadottabb helye. A jelenlegi épületek nagy része a 16. század utáni időkből származik, ez alól kivétel a Szent Margit-kápolna, amely a 12. században épült és ez Edinburgh legősibb fennmaradt épülete. A nevezetes építmények közé tartozik még a királyi palota, de itt található a Skót Nemzeti Katonai Emlékhely és a Skót Nemzeti Hadtörténeti Múzeum is. A várba a felnőtt belépő 18 fontba kerül, és az alkalmazottak szívesen mesélik el az adott szoba történelmi hátterét.

Neuschwanstein-i kastély, Németország

A 19. században épült bajorországi kastély az "őrült király" II. Lajos építette kedvenc zeneszerzője, Richard Wagner menedékhelyeként. A Neuschwanstein kastély egyes termeit és berendezését Wagner operáinak szereplőivel díszítették. Walt Disney is meglátogatta ezt a kastélyt, és inspirációként használta Csipkerózsika kastélyához.

Az őszi színekben pompázó, mesebeli Neuschwanstein-i kastélyForrás: Shutterstock/Feel Good Studio

A kastélyt évente körübelül 1,5 millió ember látogatja, a belépőjegy 18 euróba kerül, és ma már magyar nyelvű idegenvezetésre is lehetőség van. A jegyirodából gyalog, vagy lovas kocsival lehet feljutni a kastély bejáratához, ami 30-40 percet tesz ki. A kastélyon belül még több mint 160 lépcsőn vezet felfelé, habár a fényképezés és a videófelvételek készítése a mai napig nem engedélyezett a kastélyon belül.

Alcázar de Segovia, Spanyolország

Ha már szó esett a Disney mesék ihlette kastályokról, akkor nem hagyhatjuk ki a listából a spanyolországi Segovia várát sem, amely a Hófehérkében szereplő gonosz királynő várának pontos mása, és amely egy hajó orrára emlékezteti az embert. A 12. század elején épült feltűnő vár egykor királyi palota, börtön, főiskola, majd katonai akadémia volt, jelenleg pedig múzeumként működik.

A dombtetőre épült Alcázar de SegoviaForrás: Shutterstock/Yalcins

A múzeumban régi királyi bútorok és egy fegyvergyűjtemény is megtekinthető, a királyi teremben Kasztília királyainak összes portréját összegyűjtötték, a legendás Pelayotól II. Fülöpig. Ez a mesebeli kastély súlyosan megsérült egy tűz miatt 1862-ben, de később helyreállították, és ma már az egyik leglátogatabb turisztikai látványosság Spanyolországban. A kastélyba a belépőjegy 4,5 euróba kerül, a legfelső toronyba plusz 2 euróért lehet feljutni.

Miramare kastély, Olaszország

A Trieszttől kb 8 km-re található 19. századi, romantikus palota isztriai fehér márványből készült, és Habsburg Miksa osztrák főherceg rendelte meg maga és a felesége, Sarolta belga királyi hercegnő számára. A kastélyt 1955-ben államosították, és jelenleg múzeum működik benne, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Grignano-öbölre, és azon túl az Adriai-tengerre. Minden szoba az eredeti, 19. század közepéből származó díszekkel, tárgyakkal, bútorokkal van berendezve, és figyelemre méltó a zeneszoba is, ahol valamikor Sarolta zongorázott, a trónteremben pedig karácsonyi koncertet is rendeznek.

A Miramare kastély a tenger partján fekszikForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Andrew Mayovskyy/Shutterstock. No use without permission./Andrew Mayovskyy

A palotát olasz stílusú, szintén látogatható díszkert veszi körül, amelyben az egész világból összegyűjtött ritka növényfélék találhatók. A kertben két tavacska – az egyik hattyúknak, a másik lótuszvirágoknak, egy istálló, egy bronz Miksa-szobor és egy kis kápolna is helyet kapott. A kombinált belépőjegy 12 euróba kerül. 

Bojnice kastély (Bajmóci várkastély), Szlovákia

A Bajmóci kastély a Nyitra folyó jobb partján, egy jól megközelíthető kis dombon épült a 13. század második felében. A vár alatti, denevérek lakta és az épületből elérhető kéttavas cseppkőbarlangban gyógyvíz folyik. A kastély egyike azon magyar főnemesi lakhelyeknek, melyek képesek valamennyit megmutatni a történelmi időkből. A vár előtt álló, 28 méter magas és 12 méter törzsátmérőjű, több mint 700 évesre becsült hársfáról úgy tartják, hogy Mátyás király is tartott itt országgyűlést, és a fa árnyékában hűsölve hozott rendeleteket.

A kisértetjárta Bojnice kastélyForrás: Shutterstock/Ruslan Kalnitsky

Másrészt a Bajmóci kastély egy igazi kísértetjárta hely, a legenda szerint egy fekete hölgyet és aprócska gyermekét látták az éj sötétjében kísérteni, többnyire a vártorony környékén és a vár lépcsőjén bolyongva. A tornyokba csigalépcsőkön juthatunk fel. A legfelső toronyszoba zöldlombos falfestéseiről is híres.

(Forrás: sumytourism.com, bcoolmagazine.hu, utazaskatalogus.hu, wikipedia.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek