Érdekes hazai kastélyok madártávlatból! Egy szubjektív lista

Lehet követni hónapindító kastélyos listánk tagjait, és felkeresni őket akár még idén ősszel, vagy jövő tavasszal, amikor mindegyik kastély és park vidámabb, napsütötte arcot mutat, de ki is egészíthetitek a saját favoritotokkal. Hiszen van, aki a felújított és látogatható építészeti csodákra hajt, mások pedig az omladozásukban szép és szomorkás kastélyokat részesítik előnyben. Na, mi most mindkét változatból hoztunk csodálni valót.

Ha megnézitek majd a linstánkat, láthatjátok, hogy egyrészt igyekeztünk légifelvételeket keresni az egyes kastélyokról, mivel így a park és a környék is jobban látszik, másrészt pedig olyan kastélyokat is beválogattunk a sorba, melyekről nem sokat tudni, de romos állapotukban is szemkápráztatók. Vágjunk is bele!

Ismertebb kedvenceink!

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

A nádasdladányi Nádasdy-kastély a 19. század második felében Tudor-stílusban épült, és egészen a második világháborúig a Nádasdy-család egyik székhelyeként szolgált. A kastély egyik legszebb terme az ősök csarnoka, ahol a család leghíresebb tagjainak egész alakos képmásait állították ki.

Nádasdy-kastély, NádasdladányForrás: ©Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) / Facebook.com

Rendkívüli belsőépítészeti megoldásaival kitűnik a Hauszmann Alajos tervei alapján készült könyvtár is, melynek elegáns polcrendszerét kazettás famennyezet, csavart oszlopok, a galérián pedig kovácsoltvas mellvéd egészíti ki.

Hazánk egyik legszebb romantikus kastélyát nemrég teljesen felújították és 2021 augusztus 3-án adták át a látogatóknak. Az angol tudor-stílusban épült, 1886-ban befejezett, nádasdladányi Nádasdy-kastélyban a ejlesztések keretében felújították a földszinti reprezentatív tereket, a Grófi hálót és a Nádasdy-emlékszobát, illetve kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki a pincében, új kiállító- és múzeumpedagógiai tereket hoztak létre, valamint megújult a kastélytó és környezete is.

Az eredeti épületet, gróf Nádasdy Ferenc és felesége Gróf Zichy Ilona álmodták meg, szerencsére a Nemzeti Kastélyprogramnak köszönhetően szinte alig változott küllemre a kastély, és megőrizte eredeti romantikus varázsát. 

Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

A Gróf Wenckheim Frigyes és gróf Wenckheim Krisztina által 1875 és 1879 között megépíttetett szabadkígyósi kastélyát szintén a Nemzeti Kastélyprogramon belül újították fel, és idén, március 19-én ünnepélyes keretek között ét is adták. A neoreneszánsz-eklektikus épület, amely Ybl Miklós tervei alapján készült, és védett műemléknek számít.

Őszi fényekben a Wenckheim-kastély, SzabadkígyósForrás: ©Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) / Facebook.com

Bár a szabadkígyósi épületegyüttes csupán egy a Wenckheim család számos Békés megyei kastélya közül mégis kiemelkedik a többi építmény közül. Szépségét elég nehéz űbereli. A kastély egész felépítése és tereinek elrendezése is Ybl stílusát tükrözik. A letisztult térszervezésnek köszönhetően jól elkülönültek a közösségi életet kiszolgáló, tágas reprezentatív tereket és a kiszolgáló termek.

A 365 ablakkal, 52 szobával és 4 bejárattal rendelkező kastély egyik különlegessége a kor legmagasabb technikai színvonalán kiépített gépészete, víz- és gázellátása (világítás), valamint légfűtési rendszere volt.

L'Huillier-Coburg-kastély, Edelény

Hazánk egyik legnagyobb barokk kastélyát Jean-François L'Huillier kezdte el építtetni 1716-ban. A munkához a regimentjétől, a Caraffa-ezredtől kért ki kőműveseket, ácsokat és más mestereket - olvasható a kastélysziget honalpján.  A kastélyon az 1760-70-es években jelentős átalakításokat végeztek. L'Huillier unokája, Ludmilla, és férje, gróf Esterházy István megrendelésére készült el például az egyik legnagyobb összefüggő magyarországi rokokó falfestmény-sorozat.

L'Huillier-Coburg-kastély, EdelényForrás: edeleny-kastely.hu/sajtófotók

Az újra régi pompájában tündöklő, fordított cour d'honneur-ös (az előkert helyett hátrafelé néző, U-alakú udvarral ellátott) műemlék ma az Edelényi kastélysziget nevet viseli, és az őszi-téli időszakban november 1. és március 31. között keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között látogatható.

Érdekesség:
A kastély építtetőjének unokáját, Forgách Ludmilla grófnőt fiúsították, vagyis rendelkezhetett olyan jogokkal amire eredetileg egy nő nem volt jogosult, vagyis tovább vihette a családi örökséget, irányíthatta a birtokot.

Andrássy-kastély, Tiszadob

A romantikus stílusú tiszadobi Andrássy-kastély a szájhagyomány szerint a kastély Erzsébet magyar királyné tiszteletére, a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára készült. 

Andrássy-kastély, TiszadobForrás: ©Bata Tamás / Andrássy - kastély / NÖF / FB

A Tisza-holtág partján fekvő romantikus kastély építésére gróf Andrássy Gyula korábbi miniszterelnök, az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere adott megbízást. Az első világháborúban az épület belső berendezése szinte teljesen megsemmisült, a második világháború után állami tulajdonba került, 1950-től 2007-ig pedig gyermekotthonként működött a kastély.

A legfrissebb információk szerint a tiszadobi Andrássy-kastély parkja megújult és 2021 novembere óta újra várja a vendégeket. A kastélypark ingyenesen látogatható keddtől vasárnapig 10 és 16 óra között. Az épülete azonban felújítás miatt továbbra is zárva tart!

Kevésbé ismert építészeti csodák

Nagyrábé, Des Echerolles Kruspér kastély

Amint a nagyrabe.hu oldalon írják a kastély története egy házassággal kezdődött, 1846-ban, mikor is a nagyváradi Szent László plébánián házasságot kötött a francia honból származó Giraud des Echerolles Károly császári és királyi hadnagy, valamint a várbói Kruspér Laura Mária. Ők építtették közösen a kastélyt, mely egy régi kúria helyén épült fel, de nem egy időbben. A jelenlegi nyugati szárny 1909-re készült el, mai állapotát 1927-ben nyerte el, a későbbiekben csak belső átépítések történnek.

Des Echerolles Kruspér kastély, NagyrábéForrás: ©Balázs Orbán-Schwarzkopf

1945 után a Gépállomás használja később Mezőgazdasági szakiskola működik falai közt, majd a Petőfi Szövetkezet irodája. A honlap szerint jelenleg folyik a teljes rekonstrukciója.

A ráckevei Savoyai-kastélyt Johann Lucas von Hildebrandt építész tervezte és bár fénye kissé megkopott, még így üresen és elhagyottan is a bécsi elővárosok „nyaralókastélyainak" hangulata sugárzik belőle. Más atmoszférát teremt, de hasonlóan impozáns és könnyen megtalálható a törökbálinti Walla-kastély, amely 1895-ben épült, majd műemlékvédelem alá került, és mivel jelenleg magántulajdonban van, nem látogatható, de különleges formája és stílusjegyei miatt érdemes arra járni és megszemlélni.

Következő cikkünk már európai ékességeket, látogatható kastélyokat vesz majd sorra. Figyeljétek az oldalunkat, és tartsatok velünk arra az útra is; hátha találtok köztük olyat, melyet meg is látogatnátok majd. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek