Kibertámadás érte a világ egyik legnagyobb űrteleszkópját

Feltörték a világ egyik legfejlettebb űrteleszkópját, és minden csillagászati megfigyelést felfüggesztettek az Atacama-sivatagban található ALMA obszervatóriumban – adta hírül a Live Science.

Az obszervatórium bejelentése szerint a kibertámadás október 29-én reggel 6 óra 14 perckor történt. A beavatkozás miatt leállt a rendszer működése, így a csillagászati megfigyelések is szünetelnek. A weboldal helyreállítása azóta sem sikerült, és továbbra sem lehet tudni, mikor áll majd újra üzembe.

Az ALMA teleszkóp 68 nagy pontosságú antennája egy 16 kilométeres területen helyezkedik el; jelenleg ez a legnagyobb földi csillagászati projekt. Ez volt az első olyan teleszkóp, amely 2019-ben közvetlen felvételt készített a fekete lyukról, és észlelte az univerzum legtávolabbi vizét is.

Az obszervatórium szerint a támadás nem veszélyeztette az ALMA antennáit vagy a tudományos adatokat.

A teleszkóp az észak-chilei Atacama-sivatagban találhatóForrás: AFP/Getty Images/John Moore

Az ALMA teleszkóp egy poros fennsíkon található az Atacama-sivatag északi részén, Chilében, mintegy 5058 méteres tengerszint feletti magasságban. A műszer erről a helyszínről képes felvenni azokat az űrből érkező jeleket is, amelyeket egyébként elnyelne a Föld légkörében lévő vízgőz. A teleszkóp 2013-ban vált teljesen működőképessé, és azóta felbecsülhetetlen értékű eszköznek bizonyult az univerzum titkainak feltárásában. Egyelőre még nem tudni, hogy kik és miért törték fel a csillagászati létesítményt, de a hatóságok nyomoznak az ügyben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek