A tudósokat is meglepte, milyen jól sikerült a Webb-teleszkóp Jupiter-portréja

Szivárványos fények, óriási viharok és távoli galaxisok láthatók azon a felvételen, amelyet minden idők legfejlettebb űrteleszkópja, a NASA James Webbje készített a Jupiterről, írja a cnn.com.

"Nem igazán számítottunk rá, hogy ennyire jól sikerül, hogy őszinte legyek" – mondta Imke de Pater bolygócsillagász, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem emerita professzora.

A James Webb űrteleszkóp felvétele a JupiterrőlForrás: https://blogs.nasa.gov/

A naprendszerünk legnagyobb bolygójának megfigyelését De Pater és Thierry Fouchet, a Párizsi Obszervatórium professzora vezette a Webb-teleszkóp segítségével, ami a NASA, az Európai Űrügynökség és a Kanadai Űrügynökség közös projektje.

A teleszkóp több felvételéből összeállított kompozit fotón a gázóriás narancssárga és sárga pólusai fokozaton változnak kékre és lilára a bolygó középpontja felé. A NASA szerint a háttérben halvány gyűrűket és távoli galaxisokat is láthatunk. A Jupiter híres Nagy Vörös Foltja, egy vihar, ami elég nagy ahhoz, hogy elnyelje a Földet, fehérnek tűnik ezeken a képeken.

A James Webb űrteleszkóp felvétele a JupiterrőlForrás: https://blogs.nasa.gov/

A számos fényes fehér folt és csík valószínűleg viharok nagyon nagy magasságban lévő felhői – mondta Heidi Hammel, a Webb Naprendszer-megfigyelésekkel foglalkozó interdiszciplináris tudósa és a Kutatóegyetemek Szövetségének tudományos alelnöke.

A hivatásos tudósok az amatőr csillagász Judy Schmidttel együttműködve fordították le a teleszóp által rögzített adatokat, amelyek segítségével bepillantást nyerhetünk a Jupiter életébe. A Jupiterről nehéz jó képeket készíteni, mivel nagyon gyorsan forog – mondta Schmidt, aki a kaliforniai Modestoban él.

Judy Schmidt amatőr csillagás a James Webb Jupiter-programbanForrás: https://blogs.nasa.gov/

"Ez az egyetlen kép összefoglalja a Jupiter-programunkat, amely a bolygó gyűrűinek valamint műholdrendszerének a dinamikáját és kémiáját vizsgálja" – mondta Fouchet.

De a Jupiter vizsgálata nem a Webb egyetlen feladata. A távcső a kozmikus történelem minden szakaszát meg fogja vizsgálni, beleértve az univerzumunkat létrehozó ősrobbanás utáni időszakot is. Csillagködökről, galaxiscsoportokról készült legeslő felvételeiről itt írtunk korábban.

A világ első számú űrteleszkópjának fejlesztése 2004-ben kezdődött meg, és több éves késlekedés után a teleszkóp végül 2021. december 25-én indult el.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek