A NASA teleszkópja fedezte fel a valaha látott legtávolabbi csillagot

Eddig még soha olyan nagy távolságból nem észleltek csillagot a kutatók, mint most. Egy 12,9 milliárd fényévre levő csillagot fedezett fel a NASA csapata a Hubble űrteleszkóp segítségével – adta hírül az MTI.

A csillagászok Earendelnek nevezték el a csillagot, ami óangolul „hajnalcsillagot" jelent (hivatalos nevén WHL0137-LS - a szerk.). A kutatócsoport szerint az Earendel tömege legalább 50-szer nagyobb lehet a Nap tömegénél, és több milliószor olyan fényes is, mivel nem szóló hanem kettőscsillagról van szó. Az ilyen párosokban a két objektum egymáshoz nagyon közel helyezkedik el, és az egyik tag nagyobb, így ennek a fénye az uralkodó.

Azzal kapcsolatban, hogy a csapat hogyan észlelte az új égitestet, a NASA kifejtette, hogy egy olyan természeti jelenség segítségével, amely a zoomobjektív használatára hasonlít. Ezt a jelenséget gravitációs lencsének hívják. Ha a megfigyelés irányában található egy nagy galaxishalmaz, akkor ennek a gravitációs vonzása meghajlítja és felnagyítja a mögötte lévő tárgyakról érkező fényt.

Ezek az objektumok általában további galaxisok, de ebben az esetben az Earendel a grativációs lencse egy szerencsés pontjában helyezkedett el.

"Ha a legjobb pontot találjuk el, ahogy ebben az esetben sikerült, akkor a nagyítás akár ezerszeres is lehet" - mondta el Brian Welch, az amerikai Johns Hopkins Egyetem PhD-hallgatója. A korábbi rekordot a kilencmilliárd fényévnyire lévő Icarus nevű csillag tartotta, ezt szintén a Hubble kapta lencsevégre.

A borítókép csak illusztráció, forrása: Pixabay/Vic_B

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek