Elképesztő látvány: Több mint 125 ezer daru tanyázik a Hortobágyon

Ha ősz és Hortobágy, akkor darvak! A Hortobágyi Nemzeti Parkban a darvak minden ősszel megjelenő tömegeinek hajnali és alkonyi egén áthúzó, hangosan krúgató csapatait hazánk egyik leglátványosabb természeti jelenségének tekinthetjük.

Több tízezer daru a HortobágyonForrás: Facebook/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/Szilagyi Attila/Szilagyi Attila

Az ősz beköszöntével megérkeztek a darvak a Hortobágyra, és az itt tartózkodók létszámát hetente mérik a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának szervezésében. Az ún. szinkronszámláláskor a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál felsorakozó megfigyelők a látóhatárt egymást között felosztják, így a különböző behúzási útvonalakon érkező csapatok létszámát jó közelítéssel meg tudják becsülni. A Magyarországon átvonuló darvak 95%-a a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt. A szinkronszámlálás adataiból tudjuk, hogy jelenleg mintegy 125 ezer daru tartózkodik a térségben – olvasható a HNP oldalán.

A darvak az éjszakázóhelyen pihennek napfelkeltekorForrás: Szilagyi Attila/Szilagyi Attila

Az anyatermészet sokszor a festők fantáziáját meghaladó színeket varázsol a repülő madárcsapatok hátteréül. Az elmúlt nyár szokatlanul meleg és aszályos volt, amely teljesen kiszárította a természetes vizes élőhelyeket és jelentős kiesést eredményezett Magyarország keleti régióiban a kukorica termésében. A sekély vizű élőhelyek biztosítják a darvak számára ideális alvóhelyeket, míg a kukorica táblák aratása során elhullatott szemek jelentik számukra a legfőbb táplálékforrást. 

A darvak a korábbi évekhez képest most más vizes élőhelyeket választottakForrás: Facebook/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/Szilagyi Attila/Szilagyi Attila

Az idei év sajátossága, hogy a madarak nem a korábbi évek klasszikus halastó rendszerek lecsapolt tómedreit választották pihenőhelyül. Ennek oka, hogy szeptemberben a hazai csapadékátlag háromszorosa hullott a régióban, így számos kisebb-nagyobb vizes élőhely alakult ki szerte a pusztákon. Az elmúlt hetekben végzett szinkronszámlálások alapján kijelenthetjük, a darvak kiválóan érzik magukat a kukorica hiányában is és nagy csapatokban mutatkoznak a nemzeti park területén, ahol a felfrissült puszták füvén táplálkoznak többezres csapataik.

Ilyen gyönyörű látványban lehet részünk a hétvégénForrás: Facebook/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/ Szilagyi Attila/Szilagyi Attila

Ezen a hétvégén még szemtanúi lehetünk a látványos daruhúzásnak, a Hortobágyi Nemzeti Park különböző darules túrákat szervez, melyekről ide kattintva bővebben tájékozódhatsz.

így fest az állatbehajtás a Kilenclyukú hídnál"Forrás: hortobagy.eu"
Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep is lesz a hétvégén

Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a „havat hazahozta a hátán", vagyis már nem talált táplálékot a határban.

A behajtásnak megvoltak a jeles napokhoz kapcsolódó határnapjai: a marhákat Katalin, vagy Mihály napján, a juhokat Dömötör napján hajtották haza, és a juhászok bottal táncoltatták meg azon társukat, akinél az elszámolásnál hiány mutatkozott.

2022. október 22-én délelőtt vásárral és bográcsban főtt pásztorételekkel várják az érdeklődőket. Délután 2 órakor pedig a Kilenclyukú híd lábánál kezdődik a Behajtási Ünnep, amikor is a pásztorok állataik – rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak, bivalyok – társaságában átvonulnak a hídon, miközben a látogatók a behajtás néprajzi hátteréről is hallgathatnak érdekes információkat. A látványos felvonulás után lehetőségünk lesz megismerkedni a pásztorokkal és jószágaikkal, majd csikós bemutatóban is gyönyörködhetünk – olvasható a hortobagy.eu weboldalon.


 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek