Több tízezer darumadarat is láthatunk a hortobágyi vezetett túrákon

Az ősz beköszöntével megérkeztek a darvak a Hortobágyra. Ezen időszak legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember közepétől október végéig különböző hétvégi túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Fenséges látvány a daruhúzásForrás: Szilagyi Attila/hnp.hu

A szeptember 17-től induló, különböző, vezetett túratípusok más-más időpontokban (alkonyatkor, hajnalban) indulnak. A Négy keréken a darvak nyomában elmnevezésű túra esetében a részvevők saját gépkocsijukkal tekinthetik meg az éjszakázó helyeikre húzó darvakat a nemzeti park területén, ahol egy darvakról szóló rövid tájékoztatást is meghallgathatnak. Ezt követően a vendégek a szakvezetőt követve saját személyautójukkal közelítik meg a terepi helyszínt, amely akár 20-30 km-revisz Hortobágy falutól. Ennek ára: 2200 Ft/felnőttjegy, 1500 Ft/gyerekjegy (3-18 év), 5900 Ft/család (2 felnőtt, 3 gyerek) részére. 

Persze, aki nem tud vagy nem szeretne autós túrára menni, részt vehet a Hortobágy-halastavi darules kisvasúttal nevű programon is. 

Ez a túra a Halászbárka Fogadó központban indul, ahol a program a 2018-ban készült „Darumadár fenn az égen" című film vetítésével indul, melyet egy, a darvakról szóló rövid tájékoztató követ. Ezt követően indul a túra kisvonattal a Kondás-tóig (menetidő kb. 30 perc), ahol az éjszakázásra gyülekező darvak esti behúzását tekinthetik meg szakvezetővel, majd visszaindulás a kisvonattal. Ennek ára: 3500 Ft/felnőttjegy, 2200 Ft/gyerekjegy (3-18 év), 9500 Ft/család (2 felnőtt, 3 gyerek) részére.

A Hortobágy-halastavi kisvasút is készen áll, hogy darulesre vigye a vendégeketForrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Mivel a programokra fokozott érdeklődés a jellemző, ezért a részvétel csak előzetes bejelentkezéssel biztosított. Ajánlott kézi távcsövet, fényképező gépet hozni, rétegesen öltözködni, kényelmes cipőt húzni, és szúnyogriasztót is hozni. A túrákat rossz időjárás esetén is megtartják, iyen esetben javasolt a terepi környezethez illeszkedő esőkabát, esernyő választása. A különféle túrák pontos idulási időpontjait ide kattintva tekinthetitek meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek