A világ legjobb pandaszállását építették meg ebben az országban

Két óriáspandát kapott ajándékba Kínától Katar a november 20-án kezdődő labdarúgó-világbajnokság házigazdája a világra szóló sportesemény alkalmából. A Közel-Keleten Katar az első ország, ahol óriáspandák lesznek. A nagyközönség a 21 napos karantén leteltével láthatja majd őket.

Szuhail, a hím óriáspanda a Doha közelében levő al-Khor pandaházában, miután egy Thuraja nevű nősténnyel együtt megérkezett KatarbaForrás: MTI/AP/Cso Lu-Csien

Kína ikonikus állatai szerdán érkeztek meg repülőgéppel a dél-kínai Szecsuánból. Csing Csing, a négyéves és 120 kilogrammos hím a Szuhail arab nevet kapta, míg a hároméves Szi Haj, egy 70 kilós nőstény, a Szoraja nevet viseli az arab országban.

A Szuhail az Arab-öbölből látható egyik legfényesebb csillag neve, a Szoraja pedig Fiastyúk csillagkép arab megfelelője.

A pandák lakhelye a sivatagi országban egy fedett komplexum lesz, amelyben a sűrű szecsuáni esőerdőt idéző ökoszisztémát alakítottak ki számukra.

A katari házigazdák szerint a pandaház nemcsak a tökéletes klímát kínálja az óriáspandáknak, hanem megvédi őket a látogatók idegesítő lármájától is, miközben lehetővé teszi az állatok és a látogatók közti interakciót.

"A világ legjobb pandaszállását építették fel Katarban" – jelentette ki Tim Bouts, az óráspandákat befogaó Al Wabra Wildlife Preservation vadaspark igazgatója.

Légi úton hetente 800 kiló friss bambuszt szállítanak Katarba a pandák etetése céljából.

Katar és Kína 2020 májusában írt alá együttműködési megállapodást az óriáspandák védelméről, a nemzetközi pandavédelmi együttműködés erősítését szolgáló kutatásról, egymás élővilága sokszínűségének és veszélyeztetett fajainak védelméről, írja az MTI.

Nem rég ítunk arról, hogy az északnyugat-kínai Senhszi tartomány egy tenyésztőközpontjában idén már öt mesterséges megtermékenyítéssel fogant bocs született. Ezek a számok is hozzájárultak ahhoz, hogy a fogságban élő óriáspandák száma 673-ra emelkedett a világon, így van remény arra, hogy ez a  veszélyeztetett faj megmenekülhessen a kipusztulástól.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek