Talán még van remény az óriáspandák számára

Még szeptemberben írtunk arról, hogy az északnyugat-kínai Senhszi tartomány egy tenyésztőközpontjában egy An'an nevű óriáspanda anyaállat egy mesterséges megtermékenyítéssel fogant nősténybocsnak adott életet. A bocs a születésekor 132,8 gramm súlyú volt.

A barna vagy csinlingi óriáspandák nagyon ritkákForrás: wikipedia.org / AilieHM / C.C. 4.0

 A kutatóközpontban idén már öt mesterséges megtermékenyítéssel fogant bocs született, ezzel a fogságban élő csinlingi óriáspandák, vagyis barna pandák száma 41-re emelkedett.. Augusztusban Jongjong és Csincsin, a központ két pandája egy hím, valamint egy vegyes ikerpárnak adott életet.

Egy friss hír szerint ezek a számok is hozzájárultak ahhoz, hogy kijelenthessük, a fogságban élő óriáspandák száma 673-ra emelkedett a világon. Ez pedig majdnem kétszer annyi, mint amennyi egy évtizeddel ezelőtt volt - írták az MTI hírében.

A két pandafaj különbözik, de védelmük ugyanannyira fontosForrás: J. Patrick Fischer / wikipedia.org / CC BY-SA 3.0

A megállapítást végző kínai óriáspandakutató központ (GPPRC) igazgatója, Tuan Csao-kang szerint a populáció növekedését a mesterséges tenyésztési módszerek gyors fejlődése okozza. De ezzel együtt a vadon élő óriáspandák száma is emelkedni kezdett. Az 1980-as évekbeli 1114-ről 1864-re emelkedett, és ugyanezen idő alatt jelentősen megnőtt a faj védett élőhelyeinek területe is.

Az igazgató hozzátette még, hogy az elmúlt tíz évben Kínában tíz óriásbandát engedtek szabadon a vadonba, közülük kilenc maradt életben.

A kutatóintézet létrehozott egy nemzetközi együttműködési és csereplatformot is, amelyhez 16 ország és régió csatlakozott, és amely eddig 21 pandabocs születését segítette elő külföldön. Ez azért jó hír, és az ismét bekövetkezett tömeges, új-zélandi delfinpusztulás mellett talán kicsit a remény felé billenti a mérleget.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek