Hatalmas robbanás volt a világűrben

Októberben a csillagászok teleszkópjai hatalmas, a valaha feljegyzett egyik legerősebb gammasugár-kitörést érzékeltek, melynek forrása a Földtől mintegy 2,4 milliárd fényévnyire történhetett. A robbanást valószínűleg egy szupernóva-robbanás váltotta ki, amely fekete lyukat szült – olvasható a Noirlab oldalán. 

A kitörést elsőként a chilei Gemini South teleszkópja észlelte október 14-én a Nyíl csillagkép irányában, és a GRB 221009A nevet adta neki.

Ahogy ennek az észlelésnek a híre elterjedt, két csillagászcsoport szorosan együttműködött a Gemini South kutatóival, hogy a lehető legkorábbi megfigyeléseket szerezzék meg a történelmi robbanásnak az utófényéről. A megfigyelések mindössze néhány perc különbséggel történtek. 

Brendan O'Connor, a Maryland-i Egyetem kutatója szerint ...

ez volt a valaha feljegyzett legfényesebb gammasugár-kitörés, és az utófénye minden hullámhosszon megdöntött minden rekordot.

Mivel ez a kitörés ennyire fényes és viszonylag közelinek mondható, úgy gondoljuk, ritka lehetőséget nyújt arra, hogy feltegyük a gammasugár-kitörésekkel kapcsolatos legalapvetőbb kérdéseket, a fekete lyukak kialakulásától kezdve a sötét anyag modellek teszteléséig – mondta O'Connor.

Jillian Rastinejad, a Northwestern Egyetem kutatója hozzátette, hogy a kitörés a BOAT (Brightest of All Time), vagyis minden idők legfényesebbje nevet is kapta, mivel a robbanást összevetették a korábbi gammakitörések ezreivel, és ez a kitörés minden szempontból kiemelkedik a többi közül.

A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Ahmed92pk

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek