A Sandboarding az új őrület: Mutatjuk hol szörfözhetsz a homokban

A Budapest-Bamako, a világ legnagyobb amatőr rallyja október 21-én indul. Ez a verseny azoknak szól, akik már álmodtak a Dakarról, Afrikáról, közös kalandozásról extrém körülmények között. Homokdűnék, poros szavannák és kiszámíthatatlan útviszonyok nehezítik a kihívást. Ez alkalomból most bemutatjuk nektek a legújabb szaharás őrületet, a sandbordingot, vagyis a homokszörfözést. 

A homokszörfözés, a gördeszkázás és a snowboardozás keveréke. Víz, aszfalt vagy hó helyett, a homokdűnéken száguldhatsz le egy deszka, vagy a sílécek segítségével. A szabadtéri homokszörfözést bár nem tekintik "hivatalos sportnak", az utóbbi időben mégis nagyon népszerű lett az extrém sportolók körében. 

Ez az a szörfözés, amit évszaktól függetlenül, bármikor csinálhatszForrás: Shutterstock/Kseniya Resphoto

Akár hiszed, akár nem, de már az ókori egyiptomiak is használtak fadeszkákat a dűnéken való lecsúszáshoz, és a nehéz rakományok szállításához. A jó hír az, hogy a világ számos országában alakítottak ki olyan homokszörfözésre alkamas pályákat, ahol nem éri kár a természetet, és ahol szabadon élvezheted a sebesség izgalmát. Mutatjuk a legjobbakat! 

1. Peru - Huacachina

A gyönyörű dél-amerikai ország, Peru a világ legmagasabb homokdűnéivel büszkélkedhet. Valójában itt rendezték meg a 2017-es Sandboard Világkupát is, és Nascában található a bolygó legnagyobb homokdűnéje, a 2070 méteres Cerro Blanco. Aki itt próbálná ki először a homokszörfözést, annak óvatosnak kell lennie, mert a perui dűnék meredek lejtőin rendkívül gyors lesz a lecsúszás.

Huacachina legnagyobb homokdűnéiForrás: Shutterstock/Phu Bui Photography

 2. Németország - Hirschau

A Hirschauban található Monte Kaolino Európa legnagyobb homokhegye. A területen a homokdombon kívül kempingezési lehetőség, geopark és túraösvények is találhatók. 2009-ben egy siklófelvonót szereltek fel a domb tetejére, így a Monte Kaolino a világ egyetlen lifttel rendelkező homokszörfös létesítménye.

A dűne 35 000 000 tonna homokból áll össze, ráadásul ugyanezen a dombon csúsznak le a legprofibbak is, ugyanis az utóbbi években itt rendezik meg a Homokszörf Világbajnokságot.

3. Izrael - Negev sivatag

Dél-Izrael a világ legszebb sivatagainak otthona. így ideális hely a homokszörfözésre. A Negev-sivatag homokdűnéi a lejtők széles választékát kínálják kezdőknek és a profiknak egyaránt. A  versenyzők számára a meredek emelkedőkből itt sincs hiány.

4. Egyesült Arab Emírségek - Dubaj

Hasonlóan Izraelhez, az Egyesült Arab Emírségekben is több mérföldnyi gyönyörű sivatag található, több száz dűnével. A dubaji sivatag nagyon népszerű hely a homokszörfözők körében, itt a kezdők és a profik is megtapasztalhatják ennek a sportnak az adrenalinszint növelő hatását; csak egy kis egyensúlyérzék kell hozzá.

Dubaj is remek hely a kezdőknek és a profiknak egyarántForrás: Shutterstock/fokke baarssen

5. Egyiptom - Szahara

A Nagy Homoktenger a Szaharában, Siwa közelében, Nyugat-Egyiptom és Kelet-Líbia között található. A 140 méter magasságot elérő meredek és sima dűnék tetejéről fantasztikus kilátás tárul az utazók elé a környező tájról.

A barátokkal együtt sokkal nagyobb élvezet a csúszásForrás: Shutterstock/Sun_Shine

A helyszínen több, különböző méretű és alakú domb található, amelyek bármilyen csúszás szinthez illeszkednek.

Forrás: radseason.com, surfertoday.com, budapestbamako.org

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek