Tengeri rákok milliárdjai tűntek el az Alaszka körüli vizekből

Az alaszkai Hal- és Vadászati Minisztérium először törölte a téli rákhalászati szezont a Bering-tengeren, miután az elmúlt években rákfélék milliárdjai tűntek el a vízből – olvasható a CNN oldalán.

A döntés mögött meghúzódó tényleges számok azonban megdöbbentőek: Benjamin Daly, az alaszkai hal- és vadtudományi osztály kutatója szerint a jeges-tengeri rákok populációja 2018-ban még körülbelül 8 milliárd volt, ez 2021-re 1 milliárdra csökkent. "A jeges-tengeri rák messze a legnagyobb mennyiségben elterjedt a Bering-tengeri rákfajok közül, és az ország tenger gyümölcseinek 60 százalékát teszi ki, de a Bristol Bay vörös királyrák betakarítását is második éve zárjuk le" – mondta. 

A jeges-tengeri rákok a tenger gyümölcseinek 60%-át teszik ki az országbanForrás: Shutterstock/AKKHARAT JARUSILAWONG

A tisztviselők a túlhalászásra hivatkoznak: Mark Stichert, az állam hal- és vadrészlegének gazdálkodási koordinátora elmondta, hogy több rákot halásznak ki az óceánokból, mint amennyit természetesen pótolni lehetne. Bár egyes elméletek szerint az ember okozta klímaváltozás is jelentős tényező a rákok eltűnésében. Valószínű, hogy a rákok még északabbra vándoroltak, ahol még elég hideg a víz, de az is lehet, hogy kipusztult az állományuk legnagyobb része.

A királyrákok halászatát is felfüggesztették AlaszkábanForrás: Shutterstock/Adele Heidenreich

A hőmérséklet az Északi-sarkvidék környékén négyszer gyorsabban melegedett fel, mint a bolygó többi részén – jelentették a tudósok. Az éghajlatváltozás a tengeri jég gyors elvesztését idézte elő az Északi-sarkvidéken, különösen az alaszkai Bering-tengeren, ami viszont felerősítette a globális felmelegedést. Az alacsony egyedszámok miatt most az első lépés a halászat felfüggesztése, és további kutatások folytatása a populációk helyreállítása érdekében. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek