Rohamos tempóban olvad a Kelet-Antarktisz gleccsere

Az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség (CSIRO) kutatói szerint az Antarktisz keleti részén található Denman-selfjég évente 70,8 milliárd tonnát veszít tömegéből a meleg tengervíz beáramlása okozta olvadás miatt. A kontinens távoli részén található gleccser instabillá válhat, ami a vártnál nagyobb tengerszint-emelkedéshez vezethet – olvasható a The Guardian oldalán.

A gleccserek olvadása az Antarktiszon a tengerszint emelkedéséhez vezetForrás: Shutterstock/Wim Hoek

Az Esmee van Wijk által vezetett CSIRO kutatói szerint megfigyeléseik arra utalnak, hogy a Denman-gleccser visszahúzódásának veszélye fenyeget. A gleccser az Antarktisz távoli, keleti részén, a Föld legmélyebb szárazföldi kanyonjának tetején található. 1,5 méter tengerszint-emelkedésnek megfelelő mennyiségű jeget tartogat. Egészen a közelmúltig úgy tudták, hogy az Antarktisz keleti részén nem lesz olyan gyors jégveszteség, mint nyugaton. Néhány újabb tanulmány azonban kimutatta, hogy a víz melegedése a kontinensnek ezt a részét is eléri.

Az ausztrál tudósok 2020 decemberétől négy hónapon keresztül gyűjtöttek adatokat arról, hogy mennyi meleg víz éri el a gleccser alatti mély vályút. A megfigyelésekből meg tudták becsülni azt is, hogy a víz milyen tempóban okozta a jégtakaró vízbe nyúló részének az olvadását.

A gleccser vízben lebegő részének, azaz a selfjégnek az olvadása nem járul hozzá a tengerszint emelkedéséhez. De Stephen Rintoul, a CSIRO munkatársa szerint ahogy a selfjég egyre vékonyabbá vált és gyengébb lett, úgy egyre kevésbé állt ellen az Antarktiszról az óceánba áramló jégnek. "Az Antarktiszról az óceánba áramló jég az, amely megemeli a tengerszintet" – mondta. Hozzátette, hogy Kelet-Antarktisz „valószínűleg nagyobb mértékben járul hozzá a tengerszint emelkedéséhez, mint gondoltuk."

Egy másik közelmúltbeli kutatás kimutatta, hogy a Denman-gleccser 1979 és 2017 között körülbelül 268 milliárd tonna jeget veszített – évente körülbelül 7 milliárd tonnát. A Denman-gleccser az elkövetkező években az ausztrál Antarktisz-program kutatási központja lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek