Megdőlt a balatoni pontyrekord

Közel 33 kilót nyom és ezzel rekordot döntött a szerdán Balatonból kifogott ponty, amely több mint fél kilogrammal haladta meg a korábbi csúcstartót. A fogás értékét növeli, hogy dobós módszerrel érték el – olvasható a Pecaverzum oldalán.

Bütykös a rekordpontyForrás: Facebook/Balatoni Hal

Augusztus 24-én, szerdán hajnalban Varga Valter István új hivatalos balatoni rekordpontyot fogott Balatonszepezden, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) tanyáján – közölte a rendkívüli hírt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Kft. (BHNp Zrt.). A nagyszerű tükröst 90 centiméteres hosszal, 101 centiméteres kerülettel és 32,88 kilogrammos tömeggel mérlegelték a halőrök jelenlétében.

A korábban Bütykös néven elkeresztelt pontyot legutóbb idén május 1-jén fogták meg, akkor egy kilóval nyomott kevesebbet. Varga Valter elmondta, a hal finom, csipkedő kapással jelentkezett a partról, dobós módszerrel bejuttatott végszereléken felkínált 1 darab 16 milliméteres pop-up bojlira. A fárasztás visszaemlékezése szerint 10 percig tartott. A halat fogó horgász még soha nem tartott kezében hasonló méretű pontyot, így a hal biztonsága érdekében nem kívánta azt megtartani fotózás céljából. Kifejezett kérésére csak a matracon fekvő halról készülhetett egy gyors fotó. A visszaengedést sem vállalta, így Bütykös végül két rutinos helyi horgász segítségével nyerte vissza szabadságát. A hivatalos országos rekord egyébként 44,15 kiló (2018, Merenye Horgásztó).

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek