Rekordszaporulat: Több mint 500 vipera született hazánkban

Tavasszal fejeződött be a szabadtéri terráriumok építése a Rákosivipera-védelmi Központban, és a duplájára nőtt „férőhelyeknek" köszönhetően még több ivarérett rákosi viperát tudtak párba állítani a központ munkatársai – olvasható az intézmény honlapján.

Az április közepén megfigyelt párzások után augusztusban 40 nőstény összesen 542 utódot (257 hím és 285 nőstény) hozott a világra. Az idei szaporulattal együtt – a faj megőrzése céljából 2004-ben életre hívott program indulása óta – eddig összesen 4368 kígyó született a központban, amely a Kiskunsági Nemzeti Park területén, Kunpeszér és Kunadacs határánál áll.

Az újszülött viperákForrás: rakosivipera.hu

Az újszülött kígyókról idén is elkészültek az egyedi azonosításukat szolgáló képek, valamint testtömegük és testhosszuk is bekerült egy adatbázisba. Az idén született kisviperák átlagos súlya 2,5 g, testhossza 14,3 cm volt.

A központban eddig összesen 4368 kígyó születettForrás: rakosivipera.hu

Egy átlagos alomban 14 kisvipera volt, ami a korábbi évek átlag 10 utódos szaporulatát jelentősen felülmúlta. Három nőstény is 19 utóddal gyarapította a központ rákosi vipera állományát. Külön érdekesség, hogy mindhárman először szaporodtak és az összesen 14, tenyésztésbe most először bevont, 4-5 éves nőstény ezt az értéket is meghaladóan, átlagosan 15 viperát fialt. Ez az eredmény jó megerősítése annak, hogy a terráriumok felújítása és az új terráriumok kialakítása, valamint a bőséges táplálékkínálat valóban a tartási körülmények javulását eredményezték.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek