Betiltották a piknikezést Rómában a vaddisznó-támadások miatt

Róma északi részén betiltották a piknikezést és elkerítették a kukákat, miközben az egészségügyi hatóságok a vaddisznópopulációk megfékezésén dolgoznak. Mindezt azután rendelték el, hogy afrikai sertéspestist azonosítottak egy elhullott állat tetémében – olvasható a The Guardian oldalán.

Az állatok etetését is megtiltották, valamint tilos közeledni feléjük az érintett területeken, termőföldeken vagy természetvédelmi területeken, az arra járókat pedig felszólították, hogy fertőtlenítsék a cipőjüket. A sertésre és a vaddisznókra végzetes, de emberre ártalmatlan afrikai sertéspestist mutattak ki egy elhullott vaddisznó testében az Insugherata természetvédelmi területen.

Vaddisznók ólálkodnak Róma forgalmas utcáinForrás: AFP/Alberto Pizzoli

Ez volt az első eset, hogy Olaszország központjában jelentettek esetet, miután januárban az északi piemonti régióban élő vaddisznók körében azonosították a betegséget, ezért a kormány egy különleges biztost nevezett ki a járvány felszámolására irányuló intézkedések meghozatalára.

Az érintett „vörös zónák" az olasz főváros északi és északnyugati részén találhatók, beleértve a Vatikánhoz közeli területet is. A mezőgazdasági termelők egyesülete, a Coldiretti becslései szerint körülbelül 23 000 vaddisznó él Rómában és környékén. Az állatokat gyakran látják parkokban, az úton sétálva, vagy a túlcsorduló szemetesben élelmet keresgélve, főleg a város északi részén.

A múlt héten több negyedben is éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a vaddisznók egyre gyakoribbá váló támadásai miatt. Egy nő könnyebben megsérült, miközben kivitte a szemetet és az állat a földre lökte. "Tiszteletben tartom az állatvédők és a környezetvédők érzékenységét, de vészhelyzettel állunk szemben, és ezt sürgősségi intézkedésekkel kell kezelni" – mondta Andrea Costa, az egészségügyi minisztérium helyettes államtitkára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek