Videó: Ebben az olasz faluban senki nem beszél olaszul

A csupán „Kis Provence-re" hallgató Sancto Lucio de Coumboscurót nem könnyű megközelítenie a turistáknak. Ahhoz, hogy eljuthassanak az olasz-francia határ közelében lévő faluba, először is Torinóba kell repülniük, onnan pedig vonatra kell szállniuk. Coumboscuro hivatalos nyelve nem az olasz, hanem az okcitán. Gyerekek és felnőttek számára tartanak nyelvórákat is annak érdekében, hogy a nyelv ne haljon ki – írja a metropol.hu a CNN cikkére hivatkozva. Nézzetek körül a nem mindennapi településen!

A faluban mindössze csak 30-an élnek, ám a mindennapi megélhetésük nem könnyű. A legtöbb család állattartásból tartja fent magát, azonban sokszor gyilkos farkastámadásokkal kell szembenézniük. Nem könnyíti meg a helyi lakosok életét az sem, hogy gyakran áram, és internet nélkül maradnak a téli hónapokban.  A településen nincsenek éttermek, szupermarketek, a turistáknak be kell érniük a helyi folklórral. Maga a falu ugyanakkor rendkívül hangulatos, ideális helyszín azoknak, akik kikapcsolódásra vágynak.

Nincs tévénk, nincs szükségünk rá, van olyan, hogy 15 napig nincs áram, de nem esünk kétségbe, ilyenkor elővesszük az olajlámpáinkat"

– mondta Agnes Garrone, az egyik helyi lakos.

A helyiek a provanszáli hagyományokat fesztiválokon, koncerteken, művészeti kiállításokon, dialektikus versenyeken próbálják megőrizni és ünnepelni is egyben. Ezen a régebbi felvételen okcitán táncokat mutatnak be a lakosok. 

Az okcitán, okszitán vagy – hagyományos nevén – provanszál nyelv Dél-Franciaországban beszélt, több dialektus formájában élő újlatin nyelv. Az UNESCO 2010 óta veszélyeztetett nyelvként tartja számon, Coumboscuro pedig egyike azon kevés völgyeknek, ahol még ezt beszélik.
(Címlapfotó: Youtube.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek