Birkák nyírják a füvet egy hazai falu főterén

A birkák egy levendulással körülvett területen legelésznek Kübekháza főterén, de nem csak látványosságnak vannak ott - olvasható a delmagyar.hu oldalán. A főtéren nemrég egy birkahodály épült, amelynek jelenleg öt lakója van.

A négylábú fűnyírók a falu központjában laknakForrás: Karnok Csaba / delmagyar.hu

A birkák már most a gyerekek kedvencei, de rendíthetetlenül "dolgoznak" is, mivel rendben tartják azokat a területeket, ahova a közmunkások nem jutnak el a fűnyíróikkal.

Az ötlet egy svájci faluból jött, ahol tehenek legeltek a házak között. Ők tartották rendben a gyepet. Amikor a jelenlegi polgármester, Molnár Róbert ezt meglátta, arra gondolt, hogy ezt itthon si meg lehetne valósítani, csak birkákkal.

Az állatok birodalmát egy központi, de ez idáig gazos területen jelölték ki, amelyet napelemes villanypásztorral vettek körbe. A hodályt egy helyi ezermester készítette, a hármas határon álló esőbeálló átalakításával, amely egyébként is bontásra volt ítélve. A birkákat egy szőregi és egy helyi lakostól kapta a település, szalmát is egy helyi gazda hozott. A területet beültették levendulával is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek