Állatvédelmi okokból bezár a párizsi madárpiac

A Párizs belvárosában, nem messze a Notre Dame-tól, a 19. század vége óta közterületen működő, vasárnaponként nyitva tartó madárpiac, a francia főváros egyik leglátogatottabb idegenforgalmi látványossága volt eddig. Azonban az egyre növekvő állatvédelmi szabályozások és észervételek miatt, a piac az év végén lehúzza a rolót – olvasható az NG oldalán.

A párizsi madárpiacForrás: Photononstop via AFP/Yves Talensac

A párizsi közgyűlés tavaly februárban hozott elvi döntést a bezárásról, amelynek időpontját szeptember 26-án jelentette be Christophe Najdovski, az állatok tartási körülményeiért felelős párizsi alpolgármester.

A közgyűlési vitában az alpolgármester elmondta: a madárpiac évekkel ezelőtt a Párizs környéki Ile-de-France régió madárcsempészeti központjává vált, és a konkrét intézkedések ellenére a feketekereskedelem a mai napig tart.

A mai elvárások szerint már elfogadhatatlan az, ahogyan a madarakat tartják a piacon, amelynek bezárásáért a PAZ párizsi állatvédő egyesület petíciót is indított, arra hivatkozva, hogy "a madarak elzárása kegyetlen és archaikus" – mondta az alpolgármester. A piacon még működő tíz árus legtöbbje a várható bezárásra tekintettel már belefogott másféle üzleti tevékenységbe is, így nem veszítik el teljesen a munkájukat.

A fővárosi közgyűlés tavaly júliusban állatjóléti chartát fogadott el, amelyben kötelezettséget vállalt, hogy záros határidőn belül betilt minden kereskedést élő állatokkal önkormányzati ingatlanokban. A PAZ szerint még két olyan önkormányzati tulajdonban lévő hely maradt Párizsban, ahol kisállatokat árusítanak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek