Japán a járvány után tágra nyitja kapuit a külföldi turisták előtt

Japán feloldja a Covid-19-világjárvány miatt két éve bevezetett beutazási korlátozásokat, írja az MTI, Kono Taro digitális fejlesztési miniszter csütörtöki bejelentése nyomán.

"Japán végre meg fogja nyitni a határait" - közölte a miniszter a Twitteren Kisida Fumio miniszterelnök beszéde előtt, aki csütörtökön szólal fel New Yorkban az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános vitájában.

Tokió egyik pénzügyi és kereskedelmi központja, a Shibuya negyedForrás: Abdulla Binmassam / Pixabay

"Visszatér a vízummentesség" - tette hozzá, anélkül, hogy az intézkedés életbe lépésnek időpontját vagy az érintett országokat megemlítette volna.

A napi beutazási kvótát az év eleje óta fokozatosan emelték, és legutóbb ötvenezerben állapították meg.

A jen gyengélkedése, amely 20 százalékot veszített az értékéből a dollárhoz viszonyítva az év eleje óta, szintén vonzóbbá teheti Japánt számos látogató számára.

Júniusban a japán kormány engedélyezte a külföldi turisták visszatérését, de csak szervezett utazások keretében. Szeptembertől egyéni turisták is beutazhatnak Japánba, de csak utazási irodákon keresztül.

Japán nem vezetett be karantént a járvány alatt, de a maszkviselet - bár a hatóságok nem írják elő - továbbra is tartja magát a tömegközlekedésben. A koronavírus okozta halálozási arány viszonylag alacsony (100 ezer lakosonként kevesebb mint 35 haláleset).

Időbe fog azonban telni, amíg Japán ismét eléri a 2019-ben regisztrált, rekordnak számító 31,9 millió turistát és az akkori bevételt (4800 milliárd jen, mostani árfolyamon 13 980 milliárd forint).

A járvány előtt időkben ugyanis a bevételek jelentős része a kínai turistáktól származott, akiket továbbra is szigorú korlátozások sújtanak odahaza a járvány miatt, az európai turisták utazását pedig ágazati szakértők szerint az otthoni magas infláció és az ukrajnai háborúnak a légközlekedés áraira gyakorolt hatása akadályozza.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek