Új sziget jelent meg a Csendes-óceán közepén

Új sziget alakult ki a Csendes-óceán délnyugati részén, ahol víz alatti vulkánok hemzsegnek – olvasható az IFLScience oldalán.

A folyamat szeptember 9-én, a Közép-Tonga-szigeteknél levő víz alatti vulkán kitörésével kezdődött – az óceánban a feláramló magma lehűlt, és mindössze 11 óra alatt megjelent a kis sziget. A következő napokban a láva tovább ömlött, és az újonnan kialakult sziget egyre csak nőtt. A sziget szeptember 20-án már 24 ezer négyzetméteres és 10 méter magas volt.

Az új sziget kialakulását a Landsat 9 műhold szeptember 14-én készített felvételei rögzítették. Ezen a képen hatalmas gőz- és hamucsóvát, és a szárazföld körül elszíneződött vizet is láthatunk. A kis földdarab valószínű nem lesz hosszú életű, az időjárás, a hullámok és áramlatok okozta erózió gyorsan lebonthatja a vulkanikus kőzetet, ami azt jelenti, hogy ez az újonnan kialakult sziget gyorsan el fog tűnni. Néhány új kis szigetnek azonban sikerül fennmaradnia. 2014-ben a Csendes-óceán ezen részén egy víz alatti vulkán tört ki, amely megalkotta a Hunga Tonga-Hunga Ha'apai szigetet. A tudósok legnagyobb meglepetésére az aprócska szigeten már virágzó ökoszisztéma alakult ki, rózsaszín virágzó növényzettel, fészkelő madarakkal és gyöngybagolyakkal.

(A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/BlueOrange Studio)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek