London legérdekesebb, rejtett látnivalói

Az Egyesült Királyság fővárosa sokkal több, mint a Temze és néhány turisztikai látványosság. Habár egyszer az életben feltétlenül látni kell a London Eye-t, a Big Bent, a Tower hídat és a Buckhingam palotát, ezeken kívül is rengeteg érdekes és kevésbé ismert, ám annál szebb látnivaló található Londonban.

Ezeket is éppúgy érdemes meglátogatni, mint a nagy látványosságokat, az újságokból, képeslapokról ismert helyszíneket, épületeket, boltokat. Mert ezeken a rejtett gyöngyszemeken keresztül megpillanthatjuk a világ egyik legismertebb városának a másik, kissé különc, kultúra imádó és magánakvaló arcát. 

1. A legkisebb rendőrőrs az Egyesült Királyságban

Egész Európa és Anglia legkisebb rendőrőrse London egyik legforgalmasabb terén, a Trafalgar Square sarkán található. A rendőrboksz története egészen az 1920-as évekig nyúlik vissza. A lámpaoszlopból kialakított apró "irodából" tökéletes a rálátás a térre.

Európa és egyben Anglia legkisebb rendőrőrseForrás: Shutterstock/Dmytro Shapoval

Még rejtett kamerája is van, hogy szemmel tudja tartani a tüntetőket. És bár az állomást nemrég egy szekrénnyé alakították át, amelyben utcai takarítóeszközöket tárolnak, a kis kamera továbbra is szemmel tartja a garázdálkodókat. 

2. Tulipán lépcső

Azok akik kulturális látnivalókat keresnek, mindenképpen látogassanak el a Queens House-ba (Királynő Háza) és keressék fel a Tulipán lépcsőt. Ez a díszes, kovácsoltvas szerkezet volt az első geometrikus, alátámasztás nélküli csigalépcső Nagy-Britanniában. A Tulipán lépcső dizájnját egy hasonló velencei lépcsőház ihlette.

Az első csigalépcső LondonbanForrás: Shutterstock/cowardlion

A lépcsőt a falak konzoljai támasztják alá, mindegyik lépcsőfok az alatta lévőre támaszkodik. Itt készült R. W. Hardy tiszteletes 1966-os, híres „szellem" fényképe is, amelyen két-három rejtélyes alak látható a lépcsőn – ezt a jelenséget soha nem sikerült teljesen megmagyarázni. 

 3. Kyoto Garden 

A bájos Kyoto kert a Holland Parkban található, amelyet az 1992-es londoni Japán Fesztivál alkalmából hoztak létre. Az emberek itt olyannyira elvesznek a szép fák és a japán jellegzetességek között, hogy elfelejtik, hogy csak egy kőhajításnyira vannak a nyüzsgő High Street Kensingtontól. A kert egy többszintes vízeséssel büszkélkedhet, amelyet hagyományos kőlámpások vesznek körül, benne pedig koi pontyok úszkálnak.

A csend és a béke szigete LondonbanForrás: Shutterstock/ Andriy Blokhin

Az ingyenesen látogatható park tele van lenyűgöző japán juharfákkal, és vadvirágokkal, ezen kívül lencsevégre kaphatjuk az itt élő, barátságos pávacsaládot és a fákról ugrándozó mókusokat is. Ha csendre és nyugalomra vágyunk, vagy csak meditálnánk egyet, akkor ezen a helyen ezt mind megtapasztalhatjuk.

4. Word on Water 

Lehet, hogy nem számítunk rá, hogy kedvenc könyvünket a Regent's csatornán lebegve találjuk meg, pedig Londonban ez is lehetséges. A könyvbárka egy 100 éves holland uszály, amit úgy alakítottak át, hogy minden zeg-zugában új és használt klasszikusok, kultikus-, kortárs szépirodalom és gyermekkönyvek kapjanak helyet.

Kedvenc könyveidet a londoni bárkán olvashatodForrás: Shutterstock/Landscape Stock Photos

Itt szabadon böngészhetjük a kiállított könyveket, vagy a hajóra felpattanva a kályha melletti fotelban bele is olvashatunk valamelyikbe. A bárka tetőtéri színpadán írók és művészek folytatnak megbeszéléseket a művészetről, a technológiáról, a feminizmusról és a politikáról, sőt időnként koncerteket és slam poetry esteket is rendeznek a tulajok.

5. Little Venice

A kis Velence Nyugat-London egyik kerülete, a Grand Union-csatorna és a Regent's csatorna találkozási pontján található. A nyugodt vizű csatornákat sok színes lakóhajó övezi.

A festői kis Velence LondonbanForrás: Shutterstock/I Wei Huang

Az elragadó és festői környéken számos kávézó, hangulatos étterem és szép sorház, valamint egy bárka bábszínház is található. A csatornán minden nap indítanak séta- és gondolahajózásokat, vagy a vízibusszal eljuthatunk a Camden Lock piacra is.

6. Postamúzeum és postavonat

Az új Postamúzeum 2017-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a londoni Clerkenwell-ben. Az alagútban egy közlekedő postavonat is helyet kapott, amelyet még 1915-ben kezdtek el építeni, hogy összekössék a brit főváros keleti és nyugati oldalán található küldeményszétválogató postahivatalokat.

Az új postavonat már utasokat szállítForrás: Shutterstock/RichartPhotos

A mintegy 20 méterrel a felszín alatt kialakított 10,2 kilométeres vonalon 2003-ig szállítottak napi 22 órában leveleket és postai küldeményeket. A régi vonal egy szakaszának beutazása mellett egy kiállítótérré átalakított szerelőállomást is bejárhatunk, valamint a többi londoni metróvonaltól eltérően itt egyáltalán nem fogunk patkányokkal találkozni - úgy tűnik ezt a részletet az üzemeltetők különösen fontosnak tartották kihangsúlyozni.

Forrás: fullsuitcase.com, visitlondon.com, kingscross.co.uk

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek