A szántóföld alatt lapult meg az ezer éves viking hajóroncs

Megtalált hajóroncsokról mi is gyakran számolunk be itt az oldalon, de azért az viszonylag ritka, hogy egy ilyen leletre a szántóföld közepén bukkannak.

A kép illusztrációForrás: Eric70/Shutterstock

Az említett hajóroncs körülbelül16-17 méter hosszú és a norvég Edøy közelében bukkantak rá. Ugyanitt egy település maradványait is felfedezték. A régészek geológiai radarral bukkantak rá a hajóra, mely eredetileg egy 18 méter átmérőjű sírdomb alatt rejtőzött. A domb már nincs meg, csupán a szántóföld maradt meg a helyén.

Pont a földművelés az, vagyis a szántás, ami szép lassan tönkretette a hajótestet, ugyanis pillanatnyilag csak egy 13 hosszú hajógerinc látszik a roncsból, és nagyon valószínű, hogy a hajó nagy részét az évszázadok alatt szép lassan ekével legyalulták, pontosabban összeroncsolták.

A Norvég Kulturális Örökségi Intézet régésze, Knut Paasche szerint mindössze három jó állapotban fennmaradt, eltemetett viking hajóról tudnak Norvégiában, így ennek az új leletnek kiemelten nagy jelentőséget tulajdonítanak. Pontosan még nem tudják, hogy milyen korszakból származik a hajó és a település, de valószínű, hogy a meroving (570-800), vagy a viking korból (793-1066), írja a NIKU.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek