Csodával határos módon sikerült megmenteni egy partra sodródott óriási bálnát

A bajba került ámbráscetet kedd reggeltől szakadatlanul tengervízzel locsolták tűzoltók és környékbeli halászok, hogy megvédjék a kiszáradástól. Az óriási 20 méter hosszú és 70 tonnás bálnát végül húsz órányi erőfeszítés eredményeként sikerült megmenteni - derült ki az április 20-án, hazai idő szerint 18 óra után beérkezett MTI hírból.

Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency

Mivel az állat a Kelet-kínai-tenger sima, szikláktól mentes partszakaszán került szárazra, ezért nem sérült meg komolyabban, kisebb sebeit pedig kitisztították és fertőtlenítették a szakemberek. Még 100 kilométerről is érkeztek állatorvosok és búvárok a mentéshez, amely a közép-kínai Csöcsiang tartományban, Ningpo város közelében ment végbe.

A mentőakció résztvevői versenyt futottak az idővel, mert félő volt, hogy a gigantikus tengeri emlős belső szervei károsodnak az állat hatalmas súlya alatt, de végül sikerült vigyázni rá, míg késő este megérkezett a dagály. Amikor a víz ellepte az állatot, megkezdték a bálna kivontatását a nyílt tengerre, ahol biztonságos távolságban, a parttól 20 tengeri mérföldre engedték szabadjára. A mentőakció szerdán kora reggel ért véget.

A Hszinhua hírügynökség szerint még a sokat látott környékbeli öreg halászok is elámultak a partra vetődött cet hatalmas méretein. Ilyen óriási bálnákat világviszonylatban is ritkán sikerül megmenteni - mondta a mentést vezető egyik szakember.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek