Nyaralás az utószezonban: Ezek a legnépszerűbb nyár végi úti célok

Egyre többen választják az ősz első hónapjait egy felejthetetlen külföldi utazásra. Az időjárás egyes helyeken még 30 fok körül van, a tenger kellemesen meleg, kevesebb a turista és az árak is kedvezőbbek. Összeállításunkban mutatjuk a legnépszerűbb nyár végi úti célokat, ahova akár egy hosszú hétvégére is érdemes kiruccanni. 

Görögország

Görögország fővárosban, Athénban még szeptember végén is kellemes 25 fokos melegek lesznek, de a népszerű görög szigeteken is október elejéig nyúlik a strandidő. A tenger hőmérséklete ősz elején körülbelül 23 fok. Athénba a Ryanair és a Wizz Air légitársaságok az őszi szezonban heti 5 alkalommal indítanak járatokat, de Korfura, Krétára, Rodoszra, Koszra és Ciprusra is kifoghatunk olcsóbb repjegyeket. 

Rodoszon a legmagasabb a napsütéses órák számaForrás: Shutterstock/leoks

Rodosz Európa egyik legnaposabb pontja. Görögország negyedik legnagyobb szigete évi 3000 napsütéses órával büszkélkedhet, ezért a Nap szigetének is szokták nevezni. A strandolás mellett érdemes felkeresni a festői falvakat, és a történelmi műemlékeket, a kirándulni vágyókat pedig a világ legrégebbi parkja, a dús növényzetű Rodini, és a színes lepkékkel teli Pillangó-Völgy várja. Krétán a legjobb Aquaparkok október végéig nyitva vannak, ezen kívül számos izgalmas hajókiránduláson is részt vehetünk, melyekkel ellátogathatunk a közeli Balos, Spinalonga és Elafonisi szigetekre. A történelem és a kultúra szerelmeseinek a Knósszoszi palotát, a kalandvágyóknak a Szamaria-szurdokot ajánljuk. 

Krétán ősszel is kellemesen meleg a tengerForrás: Travelo

Albánia 

Albánia fővárosa, Tirana és Budapest között alig ezer kilométer van, így az ország nemcsak repülővel, de akár autóval vagy busszal is megközelíthető, ami körübelül 12-16 órát vesz igénybe. Az albániai nyaralás másik előnye, hogy a szállások és étkezések is olcsóbbak, mint a legtöbb európai országban.

Albániában sokkal kedvezőbbek az árakForrás: Shutterstock/Andrew Mayovskyy

Ezen kívül kristálytiszta kék tengerpartokkal, természeti kincsekben gazdag nemzeti parkokkal és kultúrális látnivalókkal rendelkezik. A tenger hőmérséklete ősszel is általában 25 fok. Kár lenne kihagyni a Butrint Nemzeti Parkban fekvő Ksamil falut, a Kék szem forrást ami a legenda szerint egy sárkány könnyeiből fakad, vagy a vízi túrázásra is alkalmas Shkodër tavat. Prokletijében, azaz az Albán-Alpokban gyönyörű kirándulásokat lehet tenni 2500 méter tengerszint feletti magasságig felkapaszkodva.

A Kék szem forrás kristálytiszta vizeForrás: Shutterstock/trabantos

Törökország

Törökország ősszel több szempontból is előnyös választás. Míg nyáron szinte kibírhatatlan a 40 fokos hőség, addig itt egészen novemberig kellemesen meleg az időjárás (28-30 fok). Ilyenkor már a strandok és a nevezetességek sem túlzsúfoltak, élvezni lehet az őszi nyugalmat.

Ősszel nincs nagy tömeg a török turisztikai látványosságoknálForrás: Shutterstock/AlexAnton

A tengerparti városokban Alanyéban, Antalyaban és Bodrumban is kedvező áron lehet a szállodákban szobákat foglalni. Isztambulban pedig ilyenkor sorbanállás nélkül lehet meglátogatni a Hagia Sofia-t, a Galata-tornyot és a Topkapi-palotát. Ősszel érdemes a Nagy Bazár rejtett kincseit is beszerezni, mert már nincs nagy tömeg és az árak is kedvezőbbek. Az isztambuli városlátogatás fénypontja egy hajókirándulás a Boszporuszon, ahonnan csodás képeket lehet készíteni az őszi színekben pompázó városról. A fővárosban Ankarában feltétlenül látni kell a török dísztárgyakkal teli Néprajzi Múzeumot, vagy aki kalandosabb utazást tervez, az látogasson el a híres barlangvárosba, Derinkuyu-ba. 

Tunézia

Észak-Afrika gyöngyszeme az egyik legközkedveltebb úti cél ősszel a strandolás megszállottjainak és a történelem szerelmeseinek is. Budapesttől Tunézia mindössze két óra alatt elérhető repülővel, ráadásul Port El Kantaoui, Skanes és Sousse finom homokú tengerpartjain és a fürdővárosokban még októberben is pezseg az élet. A nappali hőmérséklet az őszi hónapokban is 30 fok felett van, a 26-27 fokos tenger maximálisan alkalmas a fürdésre. 

Tunézia ebben az évszakban is varázslatosForrás: Shutterstock/Romas_Photo

Sousse-ban a mai napig a csodájára járnak a 13 méter magas várfallal körülvett Ribat erődnek, vagy a 30 méter magas Khalef al Fata világítótoronynak, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik az egész városra. A városközpont, Medina szűk kis utcácskáin és bazáraiban sétálva az ember úgy érzheti, mintha az Ezeregyéjszaka meséibe csöppent volna. A fürdőváros, Monastir legismertebb nevezetességei a Ribat kolostor és a Nagy Mecset. Akik imádják a tenger gyümölcseit, azoknak Mahdiában a helyük, a djerbai Animalia Krokodilfarmon pedig több száz nílusi krokodil várja a látogatókat.

(Források: utazasielmenyek.hu, lidotours.hu, utazik.hu, proaktivdirekt.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek