Kihagyhatatlan városi úti célok 2022-ben

A Lonely Planet minden évben összeállítja az adott évben kihagyhatatlan úti célok tízes listáját. Korábban már írtunk az országok rangsoráról, most pedig a városi úti célokat vesszük sorra. Bár az eredeti listán szerepelnek más kontinensen lévő városok is, mint például az új-zélandi Auckland, a taiwani Taipei és a nigériai Lagos, mi most a hozzánk közel eső helyekre fókuszáltunk. Az alábbiakban a Travelo válogatását olvashatjátok.

Freiburg

A Fekete-erdő lejtőinek és szőlőültetvényeinek a lábánál fekvő Freiburg egy napfényes és vidám egyetemi város, egy szinte mesekönyvbe illő óvárossal a közepén. Minden tipikus német jellegzetesség megtalálható itt, a macskaköves utcáktól az oromzatos sorházakon keresztül a katedrálisok tornyaiig.

FreiburgForrás: Shutterstock

A rengeteg öko-díjjal kitüntetett település az ország egyik legfiatalabb, legnyugodtabb és legfenntarthatóbb városa. Ha itt járunk, nappal a kávézókkal szegélyezett köztereken lazíthatunk, este pedig a lüktető éjszakai bárok pultjainál szívhatjuk magunkba a német életérzést.

Nicosia

A legtöbb látogató a tengerparti üdülőhelyekről egynapos kirándulásra érkezik Nicosiába (görög nevén Lefkosia), pedig a város pezsgő utcai élete, és gazdag történelme igazán többet érdemel. Nicosia a Ciprus fővárosa és kulturális szívverése is egyben.

A napsütötte ciprusi város 1974-ben kettészakadt, görög és török fele azóta nagyrészt külön életet él. Ez a világ egyetlen megosztott fővárosa, amit a közösségeken átívelő kulturális projektek, és a különböző mediterrán kultúrák keveredése tesz igazán lenyűgözővé.

NicosiaForrás: FrimuFilms/Shutterstock

Dublin

Írország fővárosa kis méretű, de hatalmas hírnévvel rendelkezik. Dublin a kulturális örökség és a hedonizmus keveréke. Már a 9. században is közismert hely volt, és bár viking múltjának nyomai nagyrészt eltűntek, középkori kastélyaival, katedrálisaival, 18. századi épületeivel a város azóta is a történelem élő múzeuma.

DublinForrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

A tradicionális pubok, a szúk utcák és György korabeli terek révén a város még mindig ugyanaz, mint ami évszázadokkal ezelőtt volt. A régmúltból származó látnivalókat azonban ma már a sokszínűség és a vibráló kortárs kultúra teszi színessé.

Firenze

A világ legkimagaslóbb művészeti és építészeti alkotásainak otthont adó Firenzét senkinek nem kell bemutatni. A reneszánsz bölcsője egyszerűen ellenállhatatlan; elbűvölő és romantikus. Egy olyan hely, ahol tobzódhatunk a világszínvonalú művészetekben és az ínyenc toszkán ételekben. Kevés város létezik, ami ennyire kompakt méretű, és ahol ennyi rendkívüli műremeket találni egy helyen.

FirenzeForrás: Maatkare/pixabay.com

 

Ez az Arno folyó partján fekvő város alig változott valamit a reneszánsz óta; szűk macskaköves utcáin és terein elegáns 15-16. századi paloták (palazzo), gyertyák által kivilágított kápolnák, freskókkal díszített templomok és márvány bazilikák sorakoznak. A világ egyik legjelentősebb képzőművészeti múzeuma pedig tele van olyan művészek festményeivel és szobraival, mint Botticcelli vagy Michelangelo. Nem meglepő módon az egész városközpont az Unesco világörökség része.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek