Telihold, bolygórandevú és nap-éj egyenlőség, mindez hamarosan

Az év legnépszerűbb csillagászati eseményén, az augusztusi csillaghulláson már túl vagyunk, de ahogy minden hónapban, szeptemberben is történnek majd izgalmas események az égbolton.

Nem múlhat el hónap anélkül, hogy ne készülne ezernyi fotó arról, ahogy a rikító fényű telihold ragyogja be a városok egét. Ebben a hónapban most szombatra, azaz szeptember 10-re esik ez a misztikus hangulatú jelenség. A szeptemberi teliholdat egyes kultúrákban Arató Holdnak is nevezik, mivel ez az őszi napéjegyenlőséghez (szeptember 23.) közel eső telihold több estén keresztül holdfényt ad a farmereknek, lehetővé téve, hogy az őszi fagyok beköszönte előtt befejezzék a betakarítást.

Egy korábbi telihold a görögországi Korinthosz felettForrás: Valerie Gache/Afp

Ugyancsak szeptember 10-én Neptunusz megközelíti kísérőnket, három és fél fokkal északnyugatra lesz majd a fényesen rikító teliholdtól. Tengerkék színe csodálatos látványt mutat kistávcsőben is, de a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársai azt javasolják, hogy telihold után legalább 3-4 nappal próbálkozzunk a megkeresésével, amikor látszik a sötét csillagos háttér mellette.

Szeptember 14-én este a Hold elfedi az Uránusz bolygót. Ez azért olyan érdekes hír, mert ritka eseményről van szó. Az Uránusz a Hold mögé kerülve 23:18-kor eltűnik az égboltról, majd 15-én hajnalban, 00:20-kor bukkan elő ismét. Sikeres megfigyeléshez kistávcső vagy binokulár (messzelátó) szükséges.

Szeptember 17-én a Mars már a Holddal flörtöl. Miután elfedte az Uránuszt, a Hold és a Mars is folytatják útjukat, hogy aztán 17-én hajnalban találkozzanak. A Mars 3,6 fokkal délre lesz a már csak 57%-os fázisú Holdtól, párosukat szabad szemmel lesz igazán szép megfigyelni.

Kereszty Zsolt: NeptunuszForrás: Kereszty Zsolt/MCSE Észlelésfeltöltő/Svábhegyi Csillagvizsgáló

Alighogy elbúcsúztunk a nyártól, szeptember 23-án már jön is az őszi nap-éj egyenlőség. Az éjszakák június vége óta tartó folyamatos hosszabbodása meghozta hát gyümölcsét, a két napszak kiegyenlítődik. Legalábbis egy napra: a nappalok rövidülése közismerten december végéig tartani fog. Ez nem is olyan rossz hír az amatőrcsillagászoknak, igaz, az évszak miatt az égbolt ilyenkor gyakran borús.

A felkelő Hold világít a Karancs csúcsán lévő kilátó és az Antenna Hungária adótornya mögött.Forrás: MTI/Komka Péter

A hónap utolsó eseménye a két Földnél beljebb keringő bolygó, a Merkúr és a Vénusz találkozója lesz 27-én, amikor 3,2 fokos távolságra lesznek láthatók egymástól a kora reggeli szürkületben a keleti égen. Nagyon nehéz feladatra vállalkozik az, aki szeretné megfigyelni a párost többek között a kelő nap erős fénye, a látóhatár közeli levegő remegése, a légkör átlátszatlansága miatt.

„Ideális" megfigyelési időpont a reggel 6 óra 5 perc, a szürkület kezdete, azonban ekkor a Vénusz egy, a Merkúr háromnegyed fokkal jár csak a horizont fölött. Ezzel a Vénusztól egyelőre búcsút is veszünk, alsó együttállásába engedjük a bolygót a Nap mögé. Nem így a Merkúr, aminek éppen ezzel a randival indul a legjobb őszi hajnali láthatósága, írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek