Diana hercegnét 25 év után is gyászolják Párizsban

Éppen ma 25 éve kelt utolsó, végzetes útjára Diana hercegné a francia fővárosban. A gyászolók ma Párizsban is megemlékeztek a szomorú évfordulóról: virágokat helyeztek el és üzeneteket hagytak az aluljáró feletti hídon, ahol a Szívek királynője autóbalesetben veszítette életét – írja a reuters.com.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Virágok és Diana képei díszítik az aranylevelekkel borított Szabadságlángot, a Pont de L'Alma északi végén lévő Szabadság-szobor fáklyájának másolatát, amely a francia fővárosban nem hivatalos emlékhelyévé vált.

A hercegnő mindössze 36 éves volt, amikor az őt és egyiptomi milliomos szerelmét, Dodi al-Fayedet szállító limuzin autóbalesetet szenvedett a híd alatti alagútban, miközben az őket motorokon üldöző fotósoktól próbáltak elmenekülni.

„Deja 25 ans", (Már 25 éve) – állt az emlékművön hagyott kártyák egyikén, ahol helyiek és turisták érkeznek folyamatosan, hogy leróják tiszteletüket, virágot hagyjanak és fényképezzenek. „Örökké a szívünkben" – olvasható egy másik Diana-képen. 

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Világszerte milliók gyászolják a hercegnét, aki halála előtt a világ egyik legelismertebb és legtöbbet fényképezett nője volt, és a humanitárius ügyek kiemelt támogatója – beleértve a gyermekjótékonysági szervezeteket és a taposóakna mentesítést is.

A francia és brit hatóságok által lefolytatott vizsgálat egybehangzó eredménye szerint a sofőr részegen ült a volán mögé és túl gyorsan hajtott. (2008-ban a londoni felsőbíróság esküdtszéke a hivatalos vizsgálat eredményétől eltérően nem balesetnek, hanem gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősítette Diana halálát, amelyért a kocsit üldöző paparazzikat és a sofőrt tették felelőssé.)

Vilmos és Harry herceg édesanyjának egész világot sokkoló halála "kollektív hisztériát" váltott ki hazájában, temetésén több millióan vettek részt, a szertartás tévéközvetítését becslések szerint két és félmilliárd ember nézte világszerte. A hercegnőt a Spencerek althorpi birtokán, a hatalmas kastélypark tavának közepén, egy kis szigeten helyezték örök nyugalomra, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek