Kék emlékplakettet kapott Diana hercegné egykori lakhelye

A kék emléktáblát olyan elhunyt híres emberek hajdani lakhelyére, munkahelyére teszik ki, akik valamilyen téren kiemelkedőt alkottak. A világ első kék emléktábláit Londonban helyezték ki a 19. században, és a táblák ma is elsősorban Londonban illetve az Egyesült Királyságban találhatók meg, mint az angol kulturális örökség jelölői, de elvétve más nagyvárosokban is lehet találkozni velük,  például Párizsban, Rómában, Oslóban és Dublinban - derül ki a Wikipédia szócikkéből.

A Coleherne CourtForrás: Heikki Immonen/panoramio/commons.wikimedia.org

Idén Diana, walesi hercegné is megkapta a posztumusz emléktáblát, melyet a londoni Coleherne Courtban található, egykori lakására tettek ki, melyben három barátjával lakott. A lakást Diana szüleitől kapta ajándékba 18. születésnapjára,1979-ben.

2021-ben a női aktivistáknak szánt kék plakettet hatan kapták meg, köztük Ellen Craft rabszolgaságellenes aktivista, Caroline Norton, akinek nagy szerepe volt abban, hogy Nagy-Britannia válási törvényei megváltozzanak, Jean Muir, divattervező, Helena Normanton, az egyik első női jogász, és az első nő, akinek a születési nevére állítottak ki útlevelet, valamint Kathleen Lonsdale kristálykutató, pacifista - adja hírül a theguardian.com és a royalcentral.co.uk.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek