Ezért rongálhatták meg az ókori műkincseket több berlini múzeumban

Legalább 70 műalkotást és ősi műkincset, köztük egyiptomi szarkofágokat, kőszobrokat és 19. századi festményeket öntöttek le olajos anyaggal a berlini múzeumsziget három múzeumában, a Pergamon Múzeumban, az Alte Nationalgalerie-ben és a Neues Múzeumban, október 3-án.

A Pergamon MúzeumForrás: Lestat (Jan Mehlich)/commons.wikimedia.org

Bár a rendőrség még nyomoz az indítékkal kapcsolatban, a német médiában már felröppentek a hírek, hogy a támadásnak egy összeesküvés-elmélethez lehet köze, amelyet az elmúlt hónapokban kapott fel a közösségi média. Az elmélet szerint a Pergamon Múzeum, azon belül is az ókori görög Pergamon-oltár rekonstrukciója a „globális sátánizmus" központja.

Ezen nézetek hirdetésében nagy szerepet vállal egy Attila Hildmann nevű celebszakács, aki egyben a QAnon nevű összeesküvés-elmélet egyik legismertebb német híve is. Augusztusban és szeptemberben több üzenetet is küldött a Telegramon keresztül, amelyekben azt írja, hogy Angela Merkel német kancellár emberáldozatokat végez az oltáron.

Korábban egyébként történt már hasonló rongálás, 2018-ban két nőt tartóztattak le Athénban, miután olajos anyaggal kenték be a Nemzeti Történeti Múzeum múzeumi néhány kiállítási tárgyát. A később bolgár származásúként azonosított nők azt mondták a rendőrségen, hogy azért permeteztek olajat és mirhát a műalkotásokra, mert a Szentírás szerint azoknak csodatévő hatása van - derül ki a theguardian.com cikkéből.

Október 25-én érkezett a hír, hogy ismét megrongáltak egy műkincset Berlinben. Ezúttal az Altes Museum előtti parkban (Lustgarten) felállított, a bidermeier "világcsodájaként" is ismert 21 méter átmérőjű tál esett áldozatol, melynek oldalát silány graffitikkel fújták tele. Egy szemtanú riasztotta a rendőrséget, két firkálót tetten értek és őrizetbe vettek, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek