Ismét fantasztikus fotóval lepett meg minket a Hubble űrtávcső

A NASA és az ESA egyik legismertebb és elismertebb űrteleszkópja a közelmúltban két látogatást is tett az M99-nek nevezett galaxisnál, amiből egy lenyűgözően szép galaktikus kép született. 

Az M99 spirálgalaxis a Tejútrendszerhez hasonlóForrás: NASA/ESA Hubble Space Telescope

Az űrtávcső által készített felvételen az M99 nevű galaxis elbűvölő és csillogó spirálját láthatjuk, amiben jól körülhatárolhatók a galaxis csillagkarjai, más néven küllői, melyek a poros, sárga színű középpontból ágaznak ki. Az új kép, amelyet az ESA május 2-án tett közzé, két megfigyelés eredménye, amelyeket a közelmúltban hajtott végre a Hubble.

A Space.com összefoglaló cikke szerint a két külön megfigyelés lehetővé tette, hogy a Hubble széles látószögű kamerája (Wide Field Camera 3-ja (WFC3)) élesebb képet készítsen a spirálgalaxis csillagokkal díszített küllőiről. Ahogy a szakemberek leírták, a képen jól látható, ahogy a nagy csillagsűrűségű területek sugárzó lilás-kék árnyalatai éles kontrasztban állnak az űr sötétjével.

Az M99, a Tejútrendszerhez hasonlóan, úgynevezett grand design (magyarul nagy elgondolást, vagy tervet jelent) spirálgalaxis, ami abban emelkedik ki a hagyományos spirálgalaxisok közül, hogy spirálkarjai jól körülhatárolhatóak. A NASA szerint az összes spirálgalaxis csak körülbelül a 10%-a rendelkezik ezzel a különleges tulajdonsággal. 

A vizsgálatok szerint az M99 küllői 42 millió fényévnyire helyezkednek el a Földtől. Ha a két kutatásról, ami a képet eredményezte még többet szeretnétek megtudni, akkor érdemes átböngészni az esahubble.org eredeti cikkét is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek