A napsütötte Toszkána egyik legcsábítóbb fürdővárosa

A városnak már a 16. században voltak gyönyörű fürdői, melyek közül még ma is a Tettuccio termálfürdő a leghíresebb. De Montecatini Terme nemcsak a történelmi fürdők, hanem a fellegekben megbújó óváros és a hangulatos sétálóutcák miatt is kedvelt úti cél, illetve a legismertebb toszkán nagyvárosok mind egy órányira vannak innen busszal.

Bár nagyon sok kisebb-nagyobb fürdője van, Montecatini Terme-ben nem csak fürdőzésre van lehetőség. A város főutcáján számos üzletet, butikot, fagyizót és éttermet találunk, egészen barátságos árakkal. De ha már arra járunk, semmiképp ne hagyjuk ki a gyönyörű termálfürdőket, hiszen a nevét is ezekről a gyógyfürdőkről kapta a város.

Forrás: Shutterstock.com / carlo deviti

A legnagyobb fürdő a Tettuccio, de mellette számos kisebbet is találunk. Ilyen például a Regina, a Leopoldine, a Redi, vagy az Excelsior. Mivel a gyógyvíz Montecatini egyik fő bevételi forrása és jelképe, ezért a városban látható szökőkutak igazi mesterművek, és nem csak a fürdőkben bújnak meg. Az utcákon sétálva lépten-nyomon megcsodálhatunk egyet-egyet. A legnépszerűbbek ezek közül a Mazzoni, illetve a Guidotti szőkőkutak.

Montecatini Terme-ről tudni kell azt is, hogy a hotelek és panziók városának is nevezik. Mivel szinte minden főbb toszkán város egy-másfél órányi autó- vagy buszútra van innen, ezért sok utazó itt száll meg valamelyik átalakított villában. És tapasztalatból mondjuk, hogy van belőlük jó pár a városban. De nem érdemes az elsőre lecsapni, ami megtetszik, mert lehet, hogy két házzal arrébb egy sokkal bájosabbat, felszereltebbet találni pár euróval többért.

Olyan akár egy életre kelt történelemkönyvForrás: Shutterstock.com

Általában családok vezetik ezeket a 4-5 emeletes hoteleket. Így akinek szívügye a vendéglátás és a vendég boldogsága, annál a felszereltség és a vendégszeretet is a toppon van, akinél viszont csak örökségként maradt meg az épület, és csak az üzletet látja benne, az csak elszállásolja az utazókat és örül a bevételnek - sajnos ezt is megtapasztaltuk, nem a levegőbe beszélünk.

Ne ítéljünk elsőre, Montecatini Terme, nem csak egy átutazópontForrás: Shutterstock.com

Ha igazi toszkán hangulatra, a filmekben oly sokszor bemutatott középkori csodára vágyunk, mindenképpen látogassunk fel a középkori gyökerekkel rendelkező Montecatini Alto-ba, ami egy hegynek kicsi, dombnál azonban nagyobb sziklaszirt tetején helyezkedik el. Szó szerint lenéz Montecatini Terme városára, ami este úgy csillog, mint egy feldíszített karácsonyfa. Autóval 5 perc, míg a siklóval 10 perc alatt elérhető, de tapasztalatból mondjuk, hogy a sikló a kalandosabb választás, és 20 főtől már 7 euró helyett csak 5 euró az oda-vissza út.

Óváros a fellegekben

Montecatini Alto főbb látványosságai közé tartozik a román stílusú Santa Maria a Ripa templom és a Szent Péter templom, de minket inkább a Grocco piac és az ókori városfal maradványai nyűgöztek le, melyek évszázadokig védték a települést.

Montecatini Alto a fellegekben és alatta a városForrás: Shutterstock.com

A főtér, ami körbe van bástyázva terrakotta színű téglából és kövekből épített házakkal, olyan érzést kelt az emberben napnyugta után, mintha egy film vagy egy könyv díszletébe csöppent volna. Minden pontosan úgy van, ahogy azt a Napsütötte Toszkána című filmben és könyvben megírta az írónő. Itt elkölteni egy vacsorát felér egy egyhetes olasz körutazással.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek