5 paradicsomi hely, ahol a világon a legtovább élnek az emberek

A National Geographic egyik megbecsült munkatársa és a New York Times többszörös bestseller-írója, Dan Buettner több mint egy évtizedet töltött azzal, hogy megtalálja azoknak a helyeknek a titkát, ahol a világon a legtovább élnek az emberek.

A National Geographic Society segítségével Buettner olyan helyek felkutatását tűzte ki célul, ahol magas a 100 éven felüli lakosok száma, és ahol az emberek egészségügyi problémák, például szívbetegségek, elhízás, rák vagy cukorbetegség nélkül öregednek meg. 

Megállapításait könyvekben publikálta, melyekben ezeket a paradicsomi helyeket kék zónáknak nevezi. A könyvekben a helyek bemutatása és a hozzájuk kapcsolódó kutatások mellett egyszerű tippeket is találunk arra vonatkozóan, hogyan éljünk, ha a kék zónák lakóihoz hasonlóan sokáig szeretnénk egészségesek maradni.

Magyarul A hosszú élet titkai (2021) és A hosszú élet ízei (2021) jelent meg a hazai könyvesboltokban, illusztrációkkal, tippekkel és receptekkel megspékelve a kutatási eredményeket. Lássuk melyek a kék zónák!

Ikaria, Görögország

Ezen a Törökország partjaitól 8 mérföldre, az Égei-tengerben található görög szigeten a világon a legalacsonyabb a középkorúak körében a halálozás és a demencia aránya.

Ikaria, GörögországForrás: LGieger/Shutterstock

A kutatások a magas élettartamot összefüggésbe hozzák a hagyományos mediterrán étrenddel, amely sok zöldséget és egészséges zsírokat tartalmaz, tej- és hústerméket pedig csak kissebb mennyiségben.

Okinawa, Japán

A Japán által ellenőrzött szubtrópusi szigetcsoport legnagyobb szigetén, Okinawán élnek a világon leghosszabb életű nők.

Okinawa, JapánForrás: Sean Pavone/Shutterstock

Az olyan alapvető élelmiszerek, mint az okinawai édesburgonya, a szója, a kurkuma és az úgynevezett goya, vagyis keserű dinnye biztosítanak hosszú és egészséges életet az okinawaiak számára.

Szardínia, Ogliastra megye

Az olaszországi Szardínia szigetének hegyvidékein él a világon a legtöbb százéves férfi.

Szardínia, SassariForrás: Vladimir Sazonov/Shutterstock

Az itt élők többsége alacsony fehérjetartalmú étrendet követ, ennek tulajdonítják a cukorbetegség, a rák és a 65 év alattiak halálozásának alacsony arányát.

Loma Linda, Kalifornia

A kaliforniai Loma Linda 24 ezer fős városában a legmagasabb az adventisták száma az Egyesült Államokban, és egyes lakosok tízzel több évet élnek egészségesen, mint egy átlagos amerikai.

A Loma Linda-i városháza, KaliforniaForrás: Chad Robertson Media/Shutterstock

Ezt a hosszú életvonalat a gabonákból, gyümölcsökből, diófélékből és zöldségekből álló bibliai étrendnek tulajdonítják.

Nicoya-félsziget, Costa Rica

Közép-Amerika ezen régiójában a világon a legalacsonyabb a középkorúak halálozási aránya, és a második legmagasabb a százéves férfiak aránya. Hosszú életük titka részben erős hitközösségükben, erős közösségi hálójukban és rendszeres, alacsony intenzitású fizikai aktivitásukban rejlik.

Nicoya-félsziget, Costa RicaForrás: Thomas Ramsauer/Shutterstock

Ha még többet szeretnél megtudni a hosszú élet titkáról, a kék zónák hivatalos oldalán angolul tovább olvashatsz.

Forrás: National Geographic 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek