Rossz vége lehet az oslói rozmár történetének, aki már tömegeket vonz

Bejelentették a norvég hatóságok, hogy el kívánják altatni az Oslói-fjord sztárjává vált rozmárt, amely akkora tömegeket vonz, hogy már a látogatók és a saját életét is veszélybe sodorja. A folytonos felszólítások ellenére, hogy ne zavarják az állatot, Freya, a mintegy 600 kilós fiatal nőstény továbbra is hatalmas tömegeket vonz. Erről már a korábbi cikkünkben is írtunk, mikor a rozmár megjelent a partoknál, de ennek nem mindenki örült. 

A fiatal rozmár a tömegek miatt nem tud eleget pihenniForrás: AFP / NTB / Tor Erik Schirder

A norvég Halászati Igazgatóság közleménye szerint a bámészkodók tömegével állnak a rozmár közvetlen közelében, ami senkinek sem tesz jót. "Az emberek óvatlan magatartása és a hatóságok ajánlásainak semmibe vétele életeket veszélyeztethet" - hangsúlyozta a Halászati Igazgatóság szóvivője, Nadia Jdaini. "Most vizsgáljuk a további intézkedéseket, amelyek között az elaltatás tényleges alternatíva lehet" - tette hozzá.

A rozmárok rendszerint az Északi-sarkvidék északabbra fekvő szélességeinél élnek, de Freya, aki a skandináv mitológia szerelem és szépség istennőjéről kapta a nevét, július 17. óta a főváros partmenti vizeiben fürdőzik. A nyári tespedés közepette az emlősállat valóságos sztárrá vált a norvég fővárosban, lefilmezték, amint éppen madarakat kerget, vagy dereglyékre mászik fel szundikálni (egy rozmár akár napi húsz órát is alszik), s eközben jelentős károkat okozott - írták az MTI hírében.

A rendelkezések ellenére a bámészkodók továbbra is zaklatják az állatot, a közelében fürdenek vagy túl közel merészkednek hozzá lefotózni, akár gyerekek társaságában is - közölte a Halászati Igazgatóság.

"Freya állapota egyértelműen romlott, nem tud eleget pihenni, és a szakértők szerint stresszes állapotban van" - mondta el a szóvivő.

A védett fajok között szereplő rozmár elősorban gerinctelenekkel - kagylókkal, kis és nagyobb rákokkal, valamint kis halakkal - táplálkozik. Általában nem támad emberekre, de a hatóságok szerint ha veszélyben érzi magát az alkalmatlankodók miatt, akár meg is támadhatja őket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek